Internațional

China vrea din nou să „exporte” nestingherită Coronavirus în lume

Beijingul a criticat cerinţele de testare impuse recent de mai multe ţări călătorilor care vin din China şi a ameninţat cu contramăsuri împotriva statelor implicate.

China se confruntă cu o epidemie de coronavirus la nivel naţional, după ce a relaxat brusc restricţiile care au fost în vigoare o mare parte din durata pandemiei, iar ţări precum SUA, Marea Britanie, India, Japonia şi mai multe naţiuni europene au anunţat măsuri mai dure pentru călătorii din China, pe fondul îngrijorărilor legate de lipsa de date privind infecţiile şi a temerilor legate de posibilitatea apariţiei unor noi variante.

„Considerăm că restricţiile de intrare adoptate de unele ţări care vizează China nu au o bază ştiinţifică, iar unele practici excesive sunt inacceptabile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unei şedinţe de informare.

„Ne opunem cu fermitate încercărilor de a manipula măsurile Covid în scopuri politice şi vom lua contramăsuri pe baza principiului reciprocităţii”, a declarat oficialul chinez, potrivit The Guardian.

Au fost cele mai tranşante comentarii de până acum ale Chinei pe această temă, în condiţiile în care Australia şi Canada s-au alăturat săptămâna aceasta unei liste tot mai mari de ţări care cer călătorilor din China să efectueze un test Covid înainte de a se îmbarca în avion.

SUA s-a numărat printre mai multe ţări care au apărat testele Covid.

„Aceasta este o abordare care se bazează numai, exclusiv pe ştiinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în faţa reporterilor, atunci când a fost întrebat despre declaraţia omologului său chinez.

Măsurile au la bază „preocupări de sănătate publică foarte importante” din cauza „valului de cazuri de Covid-19 în China şi a lipsei de date epidemiologice şi de secvenţe genomice virale adecvate şi transparente raportate din RPC”, a menţionat Price.

Oficialul a reiterat faptul că SUA este pregătită să ofere din vaccinurile sale Covid Chinei, care şi-a promovat intens în străinătate propriile vaccinuri, despre care experţii internaţionali în domeniul sănătăţii spun că sunt mai puţin eficiente.

La rândul său, prim-ministrul francez, Elisabeth Borne, a apărat, de asemenea, cerinţele pentru intrarea în ţara sa a celor care vin din China. Începând de miercuri, orice persoană care zboară din China spre Franţa va trebui să prezinte un test pentru depistarea virusului cu rezultat negativ, efectuat în ultimele 48 de ore, şi va fi supusă unor teste aleatorii la sosire.

„Suntem în rolul nostru, guvernul meu este în rolul său, protejându-i pe francezi”, a declarat ea la radio France-Info.

Australia a afirmat că nu se va lăsa influenţată de ameninţarea Chinei cu represalii, iar trezorierul Jim Chalmers a declarat pentru postul naţional de televiziune ABC că „ţările vor lua propriile decizii privind aranjamentele de călătorie şi modul în care vor gestiona Covid în general”.

El a declarat că cerinţa de a efectua un test Covid înainte de zbor „este în concordanţă cu măsurile luate în alte ţări”.

Întrebat dacă cerinţa a fost coordonată la nivel internaţional pentru a exercita presiuni asupra Chinei, Chalmers a menţionat: „Nu văd lucrurile exact aşa, dar cu siguranţă există o mare îngrijorare în comunitatea globală de sănătate … în legătură cu transparenţa şi calitatea datelor pe care le vedem din China cu privire la Covid”.

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) s-au întâlnit marţi cu cercetători chinezi, pe fondul îngrijorărilor legate de acurateţea datelor furnizate de China cu privire la răspândirea şi evoluţia epidemiei pe teritoriul său.

Agenţia ONU îi invitase pe cercetători să prezinte date detaliate privind secvenţierea virală şi să împărtăşească date privind spitalizările, decesele şi vaccinările.

Un purtător de cuvânt a declarat că agenţia se aştepta la o „discuţie detaliată” despre variantele care circulă în China, dar şi la nivel global.

Noua Zeelandă a contrazis tendinţa generală şi a declarat miercuri că nu va cere călătorilor din China să prezinte un test Covid negativ.

China, care, în cea mai mare parte a pandemiei, a adoptat o strategie „zero-Covid”, care a impus restricţii severe menite să elimine virusul, a relaxat brusc aceste măsuri în decembrie.

Autorităţile chineze au declarat anterior că, începând cu 8 ianuarie, vizitatorii nu vor mai fi nevoiţi să intre în carantină la sosirea în China, deschizând calea pentru ca rezidenţii chinezi să poată călători.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button