Știrile 60m.RO

CEDO menține condamnarea lui Eric Zemmour pentru incitare la ură rasială şi discriminare: ”Nu este o încălcare a libertății de exprimare”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că o condamnare pentru incitare la ură rasială şi discriminare, ce fusese dictată pe numele candidatului de extremă dreapta la alegeri prezidenţiale Eric Zemmour, nu constituie o încălcare a libertăţii de exprimare, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Zemmour, care a obţinut 7% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze din luna aprilie, s-a adresat justiţiei pentru a contesta o decizie luată în 2018 de un tribunal francez în legătură cu libertatea de exprimare, în baza articolului 10 al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului.

Hotărârea de marţi a CEDO arată că nu există nicio încălcare a articolului 10 întrucât ”interferenţa cu dreptul solicitantului la libertatea de exprimare este necesară într-o societate democratică pentru a proteja drepturile celorlalţi care erau puse în joc în acest caz”.

Curtea de Apel de la Paris a decis în 2018 că remarcile făcute de Eric Zemmour în timpul unei emisiuni de televiziune din 2016 sunt discriminatorii la adresa musulmanilor.

El afirmase că Franţa este supusă ”unei invazii, unei colonizări” şi că musulmanii francezi trebuie să aleagă între Franţa şi islam.

Decizia CEDO a arătat că Zemmour are dreptul de a participa la dezbateri despre islam în societate, dar că remarcile sale au fost agresive şi discriminatorii şi ele i-au vizat pe musulmani înşişi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button