Politică

Olena Zelenska: ”Avem nevoie de armament tot mai mult”

Prima Doamnă ucraineancă Olena Zelenska, prezentă la Paris, în cadrul Conferinţei de susţinere în vederea finanţării reconstrucţiei Ucrainei, şi-a exprimat joi, la postul de radio France Inter, uşurarea faţă de rezultatele acestui eveniment, la care statele partenere au făcut donaţii în valoare de peste un miliard de euro.

”Suntem foarte fericiţi să vedem un spectru atât de larg de participanţi”, a declarat ea, citată de Le Figaro.

”Vom putea să ne refacem capacităţile energetice” cu banii donaţi, a declarat ea,

Însă ”avem nevoie de armament, mereu mai mult”, subliniază în acest interviu la France Inter.

”UMILIRE”

”Sentimentul umilirii este, uneori, motorul rezistenţei noastre”, declară ea, evocând viaţa de zi cu zi a ucrainenilor, uneori fără electricitate, Internet, căldură, în contextul în care la Kiev se înregistrau joi -5°C.

””Imaginaţi-vă o persoană care trăieşte într-un mare oraş european”, a continuat ea, enumerând mijloacele de confort ale ucrainenilor dinaintea războiului.

Azi, ”oamenii trebuie să se ascundă în metrouri şi beciuri, nu-şi pot planifica ziua”, declară ea.

”Ieşirea din această «normalitate» este o umilire”, denunţă Zelenska.

”Ei îşi îngroapă uneori morţii în curtea imobilului, în parcul unde obişnuiau să se plimbe cu copiii şi care era locul lor de odihnă şi de plăcere, transformat în cimitir”, mai declară soţia preşedintelui Volodimir Zelenski.

Ucrainei îi este frică de faptul că susţinerea internaţională scade, că această luptă de peste zece luni oboseşte, şi-a exprimat ea emoţia.

”Acest război nu este doar războiul nostru, este un război pentru valorile europene, pentru valorile umane”, a subliniat Prima Doamnă ucraineancă.

În opinia sa, mesajul este limpede – fiecare victorie ucraineană trebuie să fie înţelească ca o ”victorie comună”.

”Cum să-l înfuriem şi mai mult pe cel care a dat dovadă de cel mai înalt nivel de agresivitate?” le răspunde celor Zelenska care insistă asupra importanţei de a nu-l umili pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Ea compară puterea propagandei ruse – ”masivă şi structurată” – cu ”pânza unui păianjen care a acoperit lumea”.

SĂRBĂTORI

Prima Doamnă ucraineancă nu are răspunsuri precise despre sărbătorile de la sfârşitul anului.

”Marea bătălie de azi este să vedem dacă vom instala brazi. Există discuţii aprinse cu privire la acest subiect”, declară ea.

Unii vor ca pomi de Crăciun să fie instalaţi ca un ”simbol al rezistenţei”, iar alţii vor să economisească electricitatea, rară din cauza lipsei generatoarelor.

”La miezul nopţii de 31 decembrie, ne vom pune toţi aceeaşi dorinţă”, declară ea, evocând pacea.

”Cred în sinergie şi cred că dacă toată lumea vrea acelaşi lucru, acel lucru se va îndeplini”, declară Olena Zelenska.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button