Internațional

SUA dorește să interzică platforma TikTok

Senatorul republican Marco Rubio a anunţat marţi un proiect de lege bipartizan pentru interzicerea popularei aplicaţii de socializare TikTok, crescând presiunea asupra proprietarului chinez ByteDance, pe fondul temerilor din SUA că aplicaţia ar putea fi folosită pentru a spiona americani şi a cenzura conţinutul, transmite Reuters, citată de News.ro.

Proiectul de lege vine pe măsură ce atenţia asupra TikTok a crescut la Washington în ultimele săptămâni, după o încercare eşuată a administraţiei Trump de a interzice aplicaţia de partajare a videoclipurilor.

La o audiere de luna trecută, directorul FBI Chris Wray a declarat că operaţiunile TikTok în SUA ridică preocupări de securitate naţională, semnalând riscul ca guvernul chinez să folosească platforma pentru a influenţa utilizatorii sau a le controla dispozitivele.

Alabama şi Utah s-au alăturat luni altor state din SUA care interzic utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale de stat şi reţelele de computere din cauza problemelor de securitate naţională.În 2020, preşedintele de atunci, Donald Trump, a încercat să blocheze utilizatorii noi să descarce TikTok şi să interzică alte tranzacţii care ar fi blocat efectiv utilizarea aplicaţiilor în Statele Unite, dar a pierdut o serie de bătălii în instanţă pentru această măsură.

Comitetul pentru Investiţii Străine din Statele Unite (CFIUS) al guvernului SUA, un organism puternic de securitate naţională, a ordonat în 2020 ca ByteDance să cedeze TikTok, din cauza temerilor că datele utilizatorilor din SUA ar putea fi transmise guvernului comunist al Chinei.

CFIUS şi TikTok sunt în discuţii de luni de zile cu scopul de a ajunge la un acord de securitate naţională pentru a proteja datele celor peste 100 de milioane de utilizatori ai TikTok.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button