Internațional

Kosovo va solicita aderarea la UE: bomba care ar putea arunca balcanii în aer

Kosovo urmează să prezinte oficial joi, 15 decembrie, cererea sa de aderare la UE, a anunţat luni televiziunea publică RTK, citată de de Agerpres.

Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi se află la Bruxelles pentru a pregăti acest pas, menţionează sursa citată, adăugând că încă nu se cunosc detaliile asupra formei în care va fi prezentată cererea de aderare, întrucât cinci state membre ale UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu recunosc independenţa pe care această provincie sârbă şi-a proclamat-o în 2008.

În acest timp, ministrul de externe sârb Ivica Dacic a declarat că Serbia va încerca să obţină respingerea acestei solicitări şi va cere în acest sens ajutorul statelor UE care nu recunosc independenţa Kosovo.

”Acţionăm pentru a cere statelor membre ale UE care nu au recunoscut (independenţa) Kosovo să conteste această chestiune din punctul de vedere al statutului, astfel încât să nu existe condiţiile pentru ca aceasta să fie o temă de dezbatere”, a explicat şeful diplomaţiei sârbe.

”Vom vedea dacă cererea va fi respinsă sau luată în discuţie, dar aceasta depinde şi de preşedinţia Consiliului UE”, deţinută de Republica Cehă, a adăugat Ivica Dacic. Acesta a mai spus că guvernul sârb desfăşoară în prezent discuţii şi cu Ungaria, ţară care a recunoscut independenţa Kosovo.

O asemenea solicitare din partea Kosovo survine în contextul noilor tensiuni între Belgrad şi Pristina şi al blocării şoselelor din nordul regiunii de către membri ai minorităţii sârbe, care acuză discriminări din partea autorităţilor kosovare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button