Politică

Alina Mungiu-Pippidi, despre dezastrul Schengen: A fost o dovadă de crasă incompetență din partea autorităților românești

Alina Mungiu-Pippidi afirmă că eșecul României la Schengen este „o dovadă de crasă incompetență din partea autorităților românești”, precizând că „degeaba ne dă cineva un loc la masa unde se iau deciziile, dacă tu nu știi regulamentul de vot”.

„Eu am o interpretare oarecum diferită a ceea ce s-a întâmplat, fiind evident de aceeași părere cu toată lumea că e o formă de ipocrizie la mijloc pentru că am fost respinși. Găsesc în același timp că suntem foarte slab europeni, foarte necalificați europeni. Degeaba ne dă cineva un loc la masa unde se iau deciziile, dacă tu nu știi regulamentul de vot și nu știi cum se construiesc majoritățile unde se iau deciziile.

Ce am văzut noi, a fost o dovadă de crasă incompetență din partea autorităților românești. O decizie de acest gen necesită unanimitate. Câtă vreme asemenea decizii necesită unanimitate, câtă vreme imigrația este cel mai sensibil subiect pe agenda europeană, câtă vreme nu există un alt fel să te pronunți față de imigrație când ai alegeri, ceea ce ni s-a întâmplat acum cu Austria ni se poate întâmpla cu orice altă țară în care există un segment semnificativ de populație care nu vrea să aibă migranți”, a spus Mungiu-Pippidi.

Nu funcționează UE atâta vreme cât un populist are niște alegeri și găsește o problemă ca să ne blocheze

„A ne concentra numai asupra Austriei și a relațiilor noastre cu Austria este o eroare. Suntem în situația asta pentru că o asemenea decizie poate fi blocată de un singur stat membru. Aici este problema. Nu funcționează UE atâta vreme cât un populist are niște alegeri și găsește o problemă ca să ne blocheze.

Aceste încercări de a reforma, de a reduce domeniile în care să poată fi exercitat dreptul de veto a fost blocat mai ales de țările din Europa de Est, cu noi în frunte. Actualul sistem de vot paralizează Europa. Orice populist care are alegeri undeva ține ostatică Europa”, a continuat politologul român.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button