Internațional

Ursula von der Leyen, după arestarea vicepeședintei PE: Acuzațiile sunt extrem de preocupante!

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a cerut luni ca instituţiile europene să fie conduse după ”înalte standarde de independenţă şi integritate”, în urma cazului de presupusă corupţie în Parlamentul European legat de Qatar, consemnează agenţia EFE.

”Încrederea (în UE) necesită înalte standarde de independenţă şi integritate”, a spus Von der Leyen la o conferinţă de presă, amintind că executivul comunitar a propus crearea unui organ care să monitorizeze bunele practici în instituţiile europene. scrie Agerpres.

”Alegaţiile împotriva vicepreşedintei Parlamentului European sunt extrem de preocupante, foarte serioase”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Suspiciunile de corupţie au fost dezvăluite vineri de Parchetul belgian, care a anunţat că un stat din Golf, care potrivit presei belgiene este Qatar, a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European.

Judecătorul belgian care investighează cazul a inculpat-o duminică pe vicepreşedinta greacă socialistă a Parlamentului European, Eva Kaili, pentru corupţie, spălare de bani şi participare la un grup infracţional organizat, ea fiind în prezent arestată.

Potrivit presei belgiene au fost inculpaţi şi reţinuţi pentru aceleaşi delicte partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, în urma percheziţiilor la domiciliul acestuia fiind găsită o sumă de peste un milion de euro.

Au mai fost inculpate alte două persoane, dar fără a fi reţinute, respectivă tatăl Evei Kaili şi secretarul general al Confederaţiei Internaţionala a Sindicatelor, Luca Visentini.

A fost percheziţionată şi locuinţa eurodeputatului socialist belgian Marc Tarabella, în timp ce în acelaşi dosar în Italia au fost arestate fiica şi soţia lui Panzeri.

Credibilitatea Uniunii Europene este în joc în urma acestui scandal de corupţie, remarcă la rândul ei şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

”Este un incident incredibil care trebuie clarificat cu toată forţa legii pentru că este vorba şi despre credibilitatea Europei”, a spus ea în faţa presei la sosirea la reuniunea miniştrilor europeni de externe care se desfăşoară la Bruxelles.

Şi ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a vorbit despre un caz care afectează ”instituţia ce reprezintă inima democraţiei europene”. ”Ar fi un adevărat scandal dacă se demonstrează că este adevărat ce vedem în presă”, a deplâns el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button