Internațional

Presa belgiană, despre corupția din Parlamentul European: „O cultură a impunității”

O operaţiune anticorupţie a poliţiei belgiene în Parlamentul European, în legătură cu Qatarul, a provocat vii reacţii la Bruxelles, aleşi şi ONG-uri cerând să se dezbată de urgenţă o ameliorare a regulilor de etică în această mare instituţie a UE, arată o analiză a publicației La Libre Belgique, citată de Rador.

„Nu e vorba de un incident izolat”, a reacţionat organizaţia Transparency International. „De mai multe decenii, Parlamentul a lăsat să se dezvolte o cultură a impunităţii (…) şi o lipsa totală de control etic independent”.

Acest control în instituţie este „defectuos”, a susţinut pe Twitter Alberto Alemanno, profesor de drept la Collège d’Europe la Bruges.

Cinci persoane au fost arestate vineri la Bruxelles după cel puţin 16 percheziţii într-o anchetă privind bănuieli de plăţi de bani „substanţiale” de către o ţară din Golf pentru a influenţa deciziile eurodeputaţilor. Cazul izbucneşte în plin Campionat Mondial de fotbal în vreme ce ţara organizatoare trebuie să depună eforturi pentru a-şi apăra reputaţia afectată în domeniul respectării drepturilor omului, în special ale muncitorilor.

Dosarul a căpătat o dimensiune suplimentară mai ales când a fost confirmată identitatea celei de-a 5-a persoane reţinute vineri seara. Eurodeputata grecoaică Eva Kaili este o fostă prezentatoare de televiziune de 44 de ani devenită o figură a social-democraţiei din ţara sa. Ea are şi titlul de vicepreşedintă a Parlamentului European ca şi alţi 13 aleşi.

Kaili a fost imediat exclusă din Partidul socialist grec (Pasok-Kinal), care ar dori de asemenea s-o vadă părăsindu-şi locul din Parlamentul European. Grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din adunarea europeană a anunţat suspendarea sa „cu efect imediat”.

Ancheta judecătorului belgian Michel Claise vizează fapte de „corupţie” şi „spălare de bani” în grup organizat, potrivit parchetului.

Sâmbătă, ziarul belgian „L’Echo” afirma că „mai mulţi saci cu bancnote” au fost descoperiţi la domiciliul din Bruxelles al Evei Kaili, pe care poliţia a decis să-l percheziţioneze după ce l-a surprins pe tatăl parlamentarei în posesia unei sume mari de bani lichizi „într-o valiză”.

Eva Kaili a mers la începutul lui noiembrie în Qatar, unde a salutat, în prezenţa ministrului qatariot al muncii, reformele emiratului în acest domeniu. „Qatarul este un lider în materie de drepturi ale muncii”, afirmase ea pe 22 noiembrie la tribuna Parlamentului European. Aceste afirmaţii au produs rumoare în rândurile stângii.

Eurodeputata franceză Manon Aubry (stânga radicală) a denunţat sâmbătă „lobby-ul agresiv al Qatarului” şi a cerut o dezbatere pe această temă săptămâna viitoare la Strasbourg, unde Parlamentul se reuneşte în sesiune plenară.

„Vom face ce tot ce este în puterea noastră pentru a coopera cu justiţia”, a scris pe Twitter preşedinta Parlamentului, malteza Roberta Metsola. (

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button