Știrile 60m.RO

Titus Păunescu (AUR): învățământul românesc, subfinanțat. Guvernul nu alocă cei 6% din PIB Educației

Educația rămâne din nou la coada listei de priorități ale Guvernului, care nu va aloca cei 6% din PIB educației nici în 2023. Deputatul AUR Titus Păunescu atrage atenţia asupra subfinanțării sistemului de învăţământ preuniversitar şi solicită o creştere cu cel puţin 1,5% din PIB la bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul viitor. El a subliniat că Guvernul ar trebui ofere învățământului cel puţin 4,7% din PIB, atât cât este media europeană. Mai mult, deputatul AUR anunță că Executivul de la București amână pentru al 12-lea an consecutiv aplicarea legii, solicitând premierului Nicolae Ciucă și ministrului Învățământului, Ligia Deca, un raport cu privire la demersurile inițiate în vederea creșterii finanțării.

Ce demersuri ați inițiat pentru ca finanțarea educației în România, în anul 2023, să atingă măcar nivelul mediu de finanțare din Uniunea Europeană, care este de 4.7% din PIB, precum și de ce ați susținut amânarea legii prin care educația ar fi primit 6% din PIB, dar și cum veți atinge acest procent în anul 2024?„, a întrebat deputatul AUR Titus Păunescu.

Produsul Intern Brut pe 2023 a fost estimat de Comisia Națională de Prognoză la 1.552,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă că, dacă s-ar aloca 6% din PIB, bugetul pentru Educație ar trebui să fie de 93 de miliarde de lei.

În programul de Guvernare al Guvernului Nicolae Ciucă, la capitolul „obiective strategice în Educație” la pagina 86, se menționează clar că „Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button