JUSTIȚIE

România, țară de tranzit pentru componentele militare livrate Federației Ruse

Biroul procurorului general al Ucrainei a deschis un dosar, în care este investigată conducerea uneia dintre uzinele ucrainene de construcții de mașini. Este vizat exportul de componente militare în Rusia, informează serviciul de presă al biroului. Componentele ar fi trecut spre Rusia inclusiv prin România.

„Sub îndrumarea procedurală a Parchetului General, în procesul penal se efectuează o anchetă prealabilă asupra faptului de a ajuta statul agresor. În cursul anchetei sunt investigate faptele comerțului întreprinderilor ucrainene cu Federația Rusă și furnizarea ilegală de produse pentru nevoile complexului militar-industrial al statului agresor”, transmite procuratura Ucrainei.

„Potrivit anchetei, după începutul agresiunii militare pe scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, una dintre fabricile de mașini din Vinnytsia a continuat cooperarea cu țara agresoare. În condițiile legii marțiale, conducerea fabricii a aranjat aprovizionarea cu componente pentru repararea și întreținerea industriei constructoare de mașini. Acestea sunt angrenaje, pompe secționale, motoare hidraulice, echipamente hidraulice, care sunt folosite și în echipamentele militare. Pentru implementarea schemei ilegale au fost implicate o serie de entități economice controlate, folosindu-se de care componente au fost importate pe teritoriul Federației Ruse prin România, Turcia și Kazahstan. Pentru a evita restricțiile financiare și a retrage fonduri fără numerar din Federația Rusă, au fost utilizate conturi bancare deschise în instituțiile financiare din țările UE. În acest fel, în cursul anului 2022, componentele utilizate pentru repararea echipamentelor militare au fost exportate în Federația Rusă pentru o sumă totală de peste 51 milioane de grivne (n.r.: aproximativ 1,4 milioane de dolari).

Oamenii legii au efectuat percheziții la locația unităților de producție, a birourilor grupului de firme și la locurile de reședință efectivă a persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunii. Documentele financiare și de afaceri care confirmă comerțul cu Federația Rusă au fost eliminate. Ancheta preliminară este efectuată de anchetatorii Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei din Republica Autonomă Crimeea sub sprijinul operațional al Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunea Vinnytsia”, au concluzionat anchetatorii ucraineni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button