Politică

Presa vieneză: Patronatele române vor cere Austriei plăți compensatorii de 200 de milioane de Euro, pe lună

Furie mare în România pentru vetoul negativ al Austriei pentru Schengen titrează “Kurier,” publicație conservatoare vieneză. În ediția de dimineață se menționează cererea de plăți compensatorii ale patronatelor din România.  

“În România, blocarea intrării țării în Schengen de către Austria provoacă o mare iritare. Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, a cerut Austriei să facă plăți compensații, echivalente cu pierderile economiei românești, de 200 de milioane de euro pe lună, în timpul unei conferințe de presă a organizațiilor mici și mijlocii.

“Avem impresia că doi politicieni de frunte din Austria, Cancelarul și Ministrul de Interne, încearcă să ia ostatice toate valorile și principiile Uniunii Europene, de când a fost înființată,” a spus Nicolescu.

Pierderi de 200 de milioane de euro pe lună

Potrivit unei analize efectuate de o firmă de consultanță, fiecare lună de întârziere în intrarea țării sale la Schengen, ar însemna o scădere a produsului intern brut cu cel puțin 200 de milioane de euro, potrivit fostului ministru al energiei.

„Dacă austriecii vor să-și exercite ego-ul politic asupra Uniunii Europene, în campania pentru alegerile din ianuarie, dacă vor să folosească valorile Uniunii Europene în sensul că nu le respectă, atunci ar trebui să scoată, în sfârșit, acești bani”, a cerut Nicolescu. Pierderile ar afecta și multe companii cu capital mixt româno-austriac și chiar companii austriece care desfășoară afaceri în România.

Fiecare transportor pierde 200 de Euro pe fiecare mașină, a spus președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu.

Apeluri la boicotarea firmelor austriece

Kurier mai arată că au existat deja apeluri la boicot împotriva companiilor austriece care activează în România. „Fiți atât de amabili și trimiteți aceste companii mamelor lor din spațiul Schengen, fără să mai cumpărați de la ei!”, a scris Alex Badea, șeful Agenției Media Avangard, pe Twitter. De asemenea, a postat o poză cu siglele a 16 companii austriece, printre care Billa, Erste Group, Raiffeisen, Baumit, Hervis, Julius Meinl, Uniqa, Pfanner, Strabag, XXXLutz, Vienna Insurance Group, Swarovski și Red Bull.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button