Internațional

Dungaciu: Occidentul vrea România şi Bulgaria ca state „tampon”

Profesorul Dan Dungaciu, directorul ISPRI, a comentat respingerea propunerii de primire a României în spațiul Schengen, scrie r3media.ro.

El a declarat că este vorba despre o „umilință fără seamăn” a țării noastre. Sociologul consideră că decizia de a nu primi România ține de hotărârea Occidentului de a crea o zonă tampon între Vest și Grecia.

„N-am intrat în Schengen. De ce? Din cauza Rusiei, din cauza…nici nu contează. România a fost umilită. E o umilință fără seamăn. În pofida evidențelor, n-aș vrea să cred că va fi decizia…sigur că se va încerca să fie împachetată: „Nu ne-au respins, ne-au amânat”. Cum era la reviste înainte, „Deocamdată, nu”. Problema României și a Bulgariei în Schengen este probabil, legată, de o chestiune un pic mai complicată. Chiar mai complicată decât chestiunea rusă. Dacă Occidentul decide că e nevoie de un buffer (tampon – n.r.) între noi și greci, România și Bulgaria trebuie să fie acel buffer. Dacă nu poți securiza Grecia și pui România și Bulgaria pe harta Schengen-ului terestru – există un schengen aerian și unul maritim – atunci oricine ajunge în Grecia, își ia o mașină și ajunge la Viena sau Berlin.

România și Bulgaria, în acest moment, un buffer pentru acei migranți care ajung în Grecia să nu ajungă spre Viena sau Berlin. E mai ușor de controlat spațiul Schengen aerian sau maritim. Terestru este aproape imposibil”, a spus Dan Dungaciu la Marius Tucă Show.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button