Politică

Iohannis a lins bocancii lui Zelenski crezând că așa o să fim primiți în Schengen

Invitat la podcastul EVZ-Play, prezentat de Robert Turcescu, maestrul Ion Cristoiu a oferit o analiză în stilu-i caracteristic situaţia legată de refuzul Austriei privind admiterea noastră în spațiul Schengen, scrie evz.ro.

Un oficial guvernamental a declarat că vom negocia intrarea în Schengen până la ultimul moment, potrivit lui Robert Turcescu, însă Ion Cristoiu a fost de părere că termenul „negociere” în sine este indignant, mai ales în contextul în care a apărut în discursul președintelui, iar după părerea jurnalistului, a fost o greșeală fatală și un gest „neromânesc”.

„Forțarea votului ar fi fost periculoasă în anii anteriori pentru că dacă te respinge numai ai dreptul pentru cinci ani. Asta este o prostie și a doua cea mai mare care ar fi trebuit să fi indignat opinia publică este declarația lui Iohannis de negociere, ce să negociezi, puteai să spui că continui să-i convingi. Asta este o chestie neromânească. Civilizația occidentală nu cuprinde negocierea, probabil că calculul este acesta ca să se supună la vot și să se dea și un comunicat la vălmășeală, se va discuta situația în martie. Puterea de la București este înghesuită și din faptul că partidul cancelarului face parte din PPE, dacă ați observat și PSD și REPER și USR atacă pe acest fond, familiile noastre politice au fost de acord, voi aveți o problemă cu familia voastră politică, nu se încearcă o decizie cu o anexă. Decizia poate fi – și vom mai discuta în ianuarie și atunci imediat – la toate televiziunile va apărea victorie. Această imbecilitate românească de intram noi fără Bulgaria este o imbecilitate pentru că în momentul în care le decuplezi, nicio mare putere nu are interesul decuplării, în momentul în care ai spus că România este admisă și Bulgaria nu, scepticismul adică pro-rusismul din Bulgaria crește înfiorător.

Dacă nu intră amândouă nu este nici o problemă. Dar decuplarea înseamnă construirea Schengenului pe Dunăre. Decizia a fost întotdeauna Bulgaria și România, dacă mâine s-ar hotărî, ceea ce nu cred, că intră numai România, intrăm acum teoretic până terminăm de făcut și ne costă de ne rupe. Trebuie să faci Schengen pe Dunăre pe Bulgaria, trebuie să vină o comisie și peste un an se hotărăște să intre și Bulgaria. Și aici ajungem și la interesele Austriei”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul este convins că în spatele refuzului Austriei există alte motive și, în realitate, nu ar avea nicio legătură cu Rusia ci mai degrabă cu marile puteri, adăugând că, în cazul în care România nu va intra în Schengen, eșecul nu va fi din vina Austriei ci din vina marilor puteri, pentru ca nu i-au strâns cu ușa pe austrieci. Totodată, acesta a adăugat că Iohannis a pariat prea mult și s-a bazat pe rolul „de fată în casă a lui Zelenski”, crezând că imaginea actuală a României în contextul războiului ar deschide de la sine intrarea în Schengen.

Aici avem o problemă, eu exclud din start ideea de Rusia, în spatele Austriei sunt alți, eu cred că și americanii, cred ca Austria are o garanție. E aproape sigur, dacă noi nu suntem admiși, eșecul este al marilor puteri” a mai adăugat Ion Cristoiu.

Pe de altă parte, site-ul national.ro scrie următorul articol despre „telenovela Schengen”:

„A început numărătoarea inversă, iar politicienii și cei aflați la conducerea țării dau din colț în colț, într-o încercare disperată de a forța intrarea României în Schengen. Dacă faci un pas în spate și privești detașat filmul tragi-grotesc al acestor zbateri, îți dai seama rapid că totul este o mascaradă și că România va avea sorta aia, de ”și cu banii luați”, pe care mai-marii Europei i-au stabilit-o de la bun început.

La agitația din ultimele zile și la pronosticurile date din toate zonele, intrarea în Schengen a României mai avea puțin și ajungea la casele de pariuri, dacă nu o fi și ajuns deja. Ceea ce provoacă, totuși, indignare este această mascaradă, pe care am mai semnalat-o. Țările europene fac cu schimbul la refuzul trântit în față României. Ba au fost Olanda, Suedia și Austria, ba a rămas doar Olanda, ba s-a sucit Olanda pentru ca, imediat, să se sucească Austria și tot așa. Scenariile sunt clare. Ori se amână sine die votul în Consiliul European, ori se votează împotriva României, ori intrăm în Schengen fără ca, de fapt, să intrăm.

Cum vine ultima parte? Simplu. Intrăm în Schengen, dar nu se schimbă nimic, în sensul că rămân controalele la granițe, tot sine die. Din punctul meu de vedere, și nu numai al meu, pentru România ar fi mai bine să rămână în afara Schengen, pentru că, la cât de obedienți sunt cei care conduc țara, riscăm să primim pe teritoriul național toate nenorocirile din UE. Interesantă a fost și încercarea aia europeană, gen dezbină și cucerește, prin care, vezi Doamne, Bulgaria este problema și că intrarea în Schengen a celor două țări ar trebui separată, lucru total aberant, pentru că ambele țări au făcut eforturi financiare uriașe pentru a îndeplini condițiile și paracondițiile impuse de UE pentru securizarea granițelor. Mă gândeam acum că și România, și Bulgaria au fost privite cu dispreț în special în pandemie, când ”barbarii” necivilizați, inculți și sărăntoci din aceste două țări au îndrăznit să sfideze știința și să nu se vaccineze în procentul cerut, agresiv, de Ursula von der Leyen. Vedeți? Poate și de acolo ni se trage.

Bulgaria, mai cu ceva coloană vertebrală decât noi, a anunțat că, în cazul unui vot negativ, vor exista consecințe, ceea ce însemna o amenințare voalată referitoare la măsuri împotriva celor care s-au opus intrării în Schengen. Din România nu s-a auzit niciun șuierat, măcar așa, de nervi, că ai noștri tot în stadiul de gudureală sunt. Mai mult, pe fondul unor asemenea tensiuni, mimate la nivel înalt, vizita austriacului de la OMV în cuibul președintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să alimenteze ipotezele potrivit cărora România mai dă ceva la schimb, deși Austriei i-a cam dat totul, de prosperă ăia acum pe banii noștri. Și apropo de ce spuneam că ăștia fac cu schimbul, Olanda zice că e de bine cu intrarea României în Schengen, dar că se opune intrării Bulgariei, asta așa, ca să vedeți cât de evidentă e batjocura. În fine, revenind la vânzoleala de la vârf, cu vizite prin capitalele europene și cu tot spectacolul din ultimele zile, conducătorii României se află într-o mare problemă. Un vot negativ nu ar însemna doar o palmă sau un pumn primit în plină figură, ci o oficializare a poziției României în Uniunea Europeană, de sclav în colonie.

Declarația recentă a președintelui Consiliului European, referitoare la inoportunitatea extinderii spațiului Schengen în acest moment, este cel puțin șocantă. ”Atacurile ruseşti cu drone şi rachete asupra infrastructurii Ucrainei şi riscul unui nou val de refugiaţi de război dinspre această ţară ar putea avea un impact asupra dezbaterii privind extinderea spaţiului Schengen, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Păi cum așa, ”băbăieți”, nu vă mai plac ucrainenii? Vă e teamă că vin peste voi? Evident că da. Derogarea aia de la viză pentru refugiații din țara vecină a umplut țările europene de refugiați, care trăiesc pe banii statelor europene, producându-se o adevărată strămutare a populației. Așa că, pentru a opri fluxul, rămâne cum s-a stabilit. România nu pupă Schengen”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button