Internațional

Germania se declară indignată de poziția Austriei față de România: O zi proastă pentru Europa

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a criticat vehement, joi seară, refuzul Austriei de a permite admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, notând că este „o zi proastă pentru Europa” din punctul de vedere al solidarităţii, după „un an brutal”.

„Nu doar că mi-aş fi dorit astăzi o altă decizie, prin care să fie admise în Spaţiul Schengen Bulgaria şi în special România, în schimb este o dezamăgire gravă”, a declarat Annalena Baerbock, conform agenţiei DPA şi publicaţiei Handelsblatt, în cursul unei vizite în Irlanda.

„Faptul că blocajul exercitat de Austria a forţat luarea altei decizii îl consider mai mult decât fals din punctul de vedere al politicii europene şi la nivel geopolitic. În loc să avem o zi bună şi puternică pentru Europa, avem în schimb o zi proastă pentru Europa. Şi cred că trebuie să reflectăm dacă a fost într-adevăr decizia corectă”, a precizat Annalena Baerbock, potrivit Mediafax.

Ministrul german de Externe a subliniat că Guvernul de la Berlin a depus eforturi până în ultimul moment pentru a obţine admiterea în Schengen a Bulgariei şi mai ales a României. „Am fi avut la sfârşitul unui an dur, ca să nu spun un an brutal pentru Europa, un nou pas în sensul aprofundării integrării europene”, a insistat Annalena Berbock.

Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Externe a decis admiterea Croaţiei în Spaţiul Schengen, dar au fost respinse solicitările României şi Bulgariei. Conform unor oficiali politici de la Bruxelles, reprezentantul Austriei s-a pronunţat împotriva integrării României şi Bulgariei în Schengen, iar cel al Olandei a votat împotriva admiterii Bulgariei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button