Opinii

Fost ambasador român: Austria trebuie pusă la zid

Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc, prof.univ. Vasile Popovici, susține că în urma refuzului Austriei de acceptare a României în Schengen, România trebuie să acționeze în forță. „Este un moment bun ca România să arate forță. Diplomația nu se face numai prin negocieri și cedări”, susține fostul diplomat.

În timp ce Austria susține că votul împotriva intrării României în Schengen are în spate rațiuni de securitate (problema migrației), fostul ambasador al României în Maroc și Portugalia, Vasile Popovici, susține că poziția Austriei față de România este una care ține strict de rațiuni economice.Potrivit fostului ambasador român, în 2004, când s-a pus problema aderării României la Uniunea Europeană Austria s-a opus în primă fază, devenind peste noapte avocatul României pentru intrarea în UE.

„Cum s-a petrecut această enormă minune? Prin faptul că România a tranzacționat privatizarea Petrom în favoarea OMV-ului.  Atunci noi am pierdut în mod evident niște resurse energetice și financiare enorme în favoarea Austriei, în favoarea unei întreprinderi de top austriece. Și în momentul acela, ca prin farmec, Austria a devenit avocatul României”, a explicat Vasile Popovici, la Radio Timișoara.

Fostul diplomat mai spune că, spre deosebire de aderarea la UE, intrarea în Schengen este importantă, dar nu crucială. Tocmai din acest motiv, susține fostul ambasador, România nu este acum cu spatele la zid și are un bun prilej să acționeze în forță.

„Intrarea în spațiul Schengen nu este o problemă capitală. Este o problemă importantă, ar fi foarte bine să o putem face, dar ca să zic așa, pe înțelesul tuturor, nu moare lumea dacă nu se petrece. Am această convingere intima, nemaifiind în interiorul sistemului: cred că ceea ce doresc austriecii în acest moment sunt avantaje de exploatare a gazului în platoul continental al Mării Negre. Deci ei vor, să o spunem foarte pe șleau, o nouă porceală (…) Un spațiu de joc încă mai avem. Bun, nu intrăm acum, foarte bine. Dar în momentul acela Austria, cu avantajele multe pe care le-a primit, trebuie să plătească la rândul ei. Este un moment bun ca România să își arate forța. Diplomația nu se face numai prin negocieri și cedări. Nu suntem în această poziție, nu suntem cu spatele la zid”, a spus Vasile Popovici.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button