Politică

Bode, înaintea Consiliului JAI: Acceptăm orice compromis

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, înaintea participării la Consiliului JAI, că  mandatul său este unul foarte clar și simplu, respectiv va solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen. „Orice compromis pentru România îl vom accepta”, a precizat Bode.

Ministrul a dat de înțeles că România ar accepta inclusiv decuplarea de Bulgaria.

„Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării și de 11 ani, de când îndeplinim absolut toate condițiile. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Din păcate, în acești 11 ani România nu a beneficiat și de drepturile de stat Schengen, iar pierderile sunt incomensurabile”, a afirmat Lucian Bode.

Acesta a apreciat că „este un moment de cotitură în istoria României și în istoria UE”.

„Aderarea la spațiul Schengen e o aspirație legitimă, firească a românilor. Doresc să le mulțumesc pentru răbdare”, a adăugat Bode.

„Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect”, a subliniat Bode.

„Azi, mandatul meu e unul foarte clar și simplu: voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode a precizat că acesta este primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI, iar argumentele României sunt arhicunoscute și sunt susținute de către președinția cehă a UE, de către Comisia Europeană, de majoritatea statelor membre, cu excepția Austriei.

„Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România și ridicarea controalelor la frontieră din 2023”, a adăugat Bode.

Lucian Bode a mai declarat că „orice compromis în interesul României îl vom accepta”.

„Intrăm la vot pentru aderarea împreună a României și Bulgariei. Funcție de pozițiile pe care le vor avea miniștrii de Interne azi aici, lucrurile pot evolua într-o direcție sau alta. Mandatul meu e să susțin interesul României”, a spus Bode, întrebat dacă România ar fi de acord cu decuplarea de Bulgaria.

„Noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria. Suntem într-un parteneriat și relații de bună vecinătate. Noi ne dorim să intrăm împreună. Dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră în spațiul Schengen începând cu 2023”, a afirmat de asemenea ministrul român.

În privința procedurilor pentru decuplarea de Bulgaria, Bode a spus că trebuie consultat serviciul juridic al Comisiei.

Lucian Bode a menționat că încearcă să aibă o întânire cu ministrul austriac de Interne în această dimineață.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button