Știrile 60m.RO

Publicaţia israeliană Haaretz: Asemănări îngrijorătoare între Viktor Orban şi Nicolae Ceauşescu

Cel mai mare cotidian din Israel, Haaretz, scrie despre o serie de asemănări între actualul premier maghiar, Viktor Orban, şi Nicolae Ceauşescu. Un articol de opinie al publicaţiei arată că, în urma ultimelor declaraţii făcute, şeful Executivului din Ungaria se aseamănă tot mai mult cu fostul dictator prin naţionalismul exacerbat, antisemitism, aversiunea pentru democraţie şi înclinaţia pentru reabilitarea criminalilor de război.

Publicaţia arată că cele mai recente declaraţii rasiste ale lui Orbán, făcute în staţiunea transilvăneană Băile Tuşnad, din România au subliniat încă o dată cine este Viktor Orban cu adevărat: „un ultranaţionalist populist. cu puternice înclinaţii naziste”. Autorul articolului notează că atitudinea lui Orban faţă de Moscova şi Putin, prin care subminează Uniunea Europeană şi NATO, seamănă puternic cu acţiunile lui Ceauşescu, care a sfidat CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, organizaţie economică a statelor comuniste din Europa – n.r.) şi Pactul de la Varşovia, pentru a se apropia de China. Tot aici este notat şi faptul că, asemenea lui Ceauşescu, care s-a prefăcut că sprijină Vietnamul în războiul său împotriva Statelor Unite, Orban afirmă că susţine Ucraina, în timp ce, în realitate, este de partea Rusiei.

O altă asemănare constă în faptul că Viktor Orban vorbeşte cu resentiment despre „imperialism”, precum fostul dictator, adică despre presupusa constrângere a Ungariei de a accepta o politică externă pe care o respinge. Sursa citată mai arată că Nicolae Ceauşescu, care era un antisemit, a negat că românii ar fi participat la Holocaustul desfăşurat în România şi i-a epurat pe evrei de la conducerea Partidului Comunist din România, cultivînd, în schimb, legături cu Israelul din pragmatism rece, din motive economice şi pentru că era un adept al clişeelor antisemite referitoare la dominaţia evreiască asupra lumii.

În prezent, Orban organizează campanii antisemite, falsifică istoria nazistă şi colaboraţionistă a Ungariei şi subminează sau sabotează toate instituţiile şi proiectele educaţionale legate de Holocaust din ţara sa. În acelaşi timp, el pretinde că este cel mai mare activist şi apărător al statului Israel în diferite contexte internaţionale.

Naţionalismul, şovinismul, xenofobia, cultul strămoşilor „puri” au fost/sunt valorile prioritizate şi cultivate cu mult fast de către cei doi lideri, mai noteză publicaţia, arătând că Ceauşescu a tăiat accesul poporului său la publicaţiile occidentale, iar Orbán a desfiinţat o universitate occidentală, înlocuind-o cu una chineză. În acelaşi timp, printre similarităţile dintre cei doi se remarcă politica demografică, care urmăreşte creşterea populaţiei, şi o obsesie pentru fotbal. Atât Ceauşescu, cât şi Orban au construit stadioane extraordinar de mari în satele natale.

Din punct de vedere economic, autorul remarcă faptul că Ceauşescu pare să fi fost puţin mai raţional decât Orban, arătând că Ungaria plăteşte tehnică rusească pentru o centrală nucleară la suprapreţ. În acelaşi timp, publicaţia Haaretz subliniază că fostul dictator Nicolae Ceauşescu şi-a găsit sfârşitul în faţa unui pluton de execuţie, arătând că a tensionat relaţiile cu Uniunea Sovietică prin naţionalismul său şi preţenţiile pentru independenţă şi suveranitate. În prezent, şeful Guvernului din Ungaria, Viktor Orban, se opune sistematic şi îşi sabotează partenerii şi aliaţii liber aleşi de la Bruxelles şi Washington, pretinzând că el este unicul apărător al civilizaţiei occidentale împotriva migranţilor „non-europeni”, a „amestecului de rase”, a „ideologiei de gen” şi a „valorilor post-occidentale”, scrie autorul editorialului, făcând trimitere la discursul ţinut de premierul maghiar la Şcoala de vară de la Băile Tuşnad.

Autorul concluzionează însă că cel mai probabil, Orban nu va sfârşi asemeni lui Ceauşescu, dar la un moment dat, va trebui să aleagă între o închisoare din Ungaria şi o vilă frumoasă din Brazilia, Turcia sau Rusia. Moştenirea lăsată de premierul maghiar va reprezenta pentru mult timp o pată pentru Ungaria, care se va extinde şi asupra lumii occidentale dacă nu ia o poziţie decisivă şi rapidă împotriva lui, mai arată sursa citată, susţinând că în prezent, Ungaria lui Orban a devenit un cancer pentru UE şi NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button