Opinii

Ion Cristoiu: Nu intrăm în Schengen! ”Putin e de vină”

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că în presa din România s-a dat deja ordin pe unitate ca dacă cumva România nu este acceptată în Schengen, vina să fie pasată în curtea lui Vladimir Putin!

Șo pe Austria! Admiterea noastră în Spațiul Schengen a luat deja înfățișarea unei finale de cupă mondială în prelungiri. Nu doar Klaus Iohannis, dar și alți lideri români, susțin că Se mai joacă. Se joacă pînă în ultima secundă a meciului, altfel spus, chiar și pînă se încheie Consiliul JAI. Am scris și am spus în Jurnalul meu video că sigur vom intra în Schengen. Aserțiunea mea își avea explicația în decizia Comisiei Europene de a realiza un Plan de prevenire a migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest așa cum a cerut Austria la reuniunea JAI din 25 noiembrie 2022. Am fost convins că Austria a anunțat opunerea la admiterea noastră și a Bulgariei invocînd Ruta Balcanii de Vest, deși România nu face parte din Rută, pentru a obține Planul de la Comisia Europeană, cea care a garantat pentru România și Bulgaria. Pentru cancelarul Austriei, reuniunea de la Tirana din 6 decembrie 2022 era un bun prilej de a da înapoi. Cu toate acestea, marți, 6 decembrie 2022, Cancelarul Austriei a declarat înaintea reuniunii că se opune în continuare extinderii Spațiului Schengen cu Bulgaria și România.

Pentru mine nu această declarație mă face să cred că Austria va merge pînă la capăt, ci altceva, mai important:

Luni, pe la prânz, televiziunea de partid și de stat Digi 24, oficiosul regimului Iohannis, a difuzat materialul Austria dansează cum îi cîntă Rusia. E clar, nu-i așa? Nu vom intra în Schengen din cauza Rusiei, care acționează prin intermediul Austriei. E ridicol? Firește că da.

Numai că imediat toate siturile și televiziunile de partid și de stat, ca sub puterea unei baghete magice, s-au năpustit asupra Austriei ca slugă a Rusiei. Asta înseamnă că Puterea știe că Austria se va opune pînă la capăt. Și atunci s-a scos din lada cu clișee a stalinismului sloganul Dușmanul de clasă e de vină că nu sînt măsline pe piață! Dincolo de sugestia că Puterea și-a luat adio de la Schengen, manevra, pe cît de penibilă, pe atît de șmecherească, ne confirmă un adevăr: Presa noastră a devenit presă de partid și de stat, scrie Ion Cristoiu pe blogul său.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button