Politică

Antonio Andrusceac(AUR): Bugetul Apărării crește cu 52%. Cumpărăm fiare vechi din Occident în loc să încurajăm producția de armament din România

Deputatul AUR, Antonio Andrusceac, afirmă că Bugetul României pe anul 2023 este făcut pe genunchi având în vedere alocările infime pentru Sănătate și Educație, în timp ce bugetul Apărării crește cu 52%.

„Bugetul României a ajuns în cele din urmă pe mesele de lucru ale Parlamentului, buget al României care, pe scurt, ar alocă fonduri generoase la apărare și servicii, în vreme ce educația primește cel mai mic procent din istoria recentă a acestei țări. Nu ne ar interesa în mod special o diminuare a fondurilor alocate serviciilor și apărării, dar ne ar interesa să știm că acea parte specifică operativă a acestor servicii pe care le plătim își face și datoria.”, a declarat Antonio Andrusceac.

Antonio Andrusceac susține că ministerul Apărării beneficiază de o creștere masivă de 52%, în comparație cu anul trecut, însă în loc să fie încurajată industria de Apărare din România, guvernul Ciucă-Ciolacu cumpără fiare vechi din Occident.

„Ministerul Apărării ar urma să beneficieze de un buget de 35,2 miliarde de lei, cu 52 la sută mai mult față de anul trecut. Acești bani vor merge doar pentru achiziția de aparatură, din păcate veche, cu care să ne lăudăm doar la parade și în acest fel nu va fi încurajată și industria de armament din România. Atunci am putea spune că acești bani sunt niște cadouri sau niște bani aruncați pe geam. Ministerul Educației, în schimb, va primi doar 32,5 miliarde de lei, adică 2,1 la sută din PIB ul țării, ceea ce reprezintă cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă. Cam așa vede actualul Guvern că vom ajunge să avem o Românie educată.

Prognozele din bugetul național sunt, se pare, mai mult decât optimiste față de prognoze pe care le primim și din partea Comisiei Europene. O să dau aici doar două exemple. Creșterea economică prevăzută în buget este de 2,8 la sută, în vreme ce Comisia Europeană prognozează o creștere de doar 1,8%. Deficitul bugetar anunțat de Guvern este de 4,4 la sută, în vreme ce Comisia Europeană preconizează un deficit de peste 5 la sută. Parlamentul și Președinția primesc alocări însemnate de bani din buget, după cum urmează Președinția cu 35 la sută în plus față de bugetul anului care se încheie. Senatul cu 47 mai mult față de anul 2022. Cresc. Cum am spus la început, bugetele tuturor serviciilor. Acolo unde nu s a putut indexa pensia cu rata inflației, iată că se indexează și cu o creștere mai mare la bugetele serviciilor de SIE primește un plus de 18:15 SPP, un plus de 12.15, STS ul cu 62 la sută mai mult și se ia cu 21,7 la sută. Așteptăm să vedem în bugetul țării, nu ca în precedentul exercițiu financiar, că acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția vor fi luate în seamă, vor fi dezbătute și se vor aloca bani, pentru că toți tragem și trebuie să tragem în aceeași direcție. Nu suntem de acord și ne vom opune unui buget luat din nou pe persoană fizică de ceea ce spunea domnul Ciolacu că este guvernarea Nicu și Marcel.”, a mai declarat deputatul AUR, Antonio Andrusceac.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button