Știrile 60m.RO

Sprijin agricultura românească. Adrian Cătană: AUR a depus un proiect de lege privind înființarea Băncii Agricole

Agricultura reprezintă un pilon important al economiei naționale, care are un potențial real de dezvoltare. Acest sector nu dispune însă de fondurile necesare, astfel că fermierii cu greu pot face față provocărilor. Mai mult decât atât, datele arată că, din cele aproximativ 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare beneficiază de sisteme de irigaţii, ceea ce ne face în mod evident vulnerabili în faţa secetei. Alianța pentru Unirea Românilor și-a propus să vină în sprijinul micilor fermieri și, în acest sens, a depus la Senat un proiect de lege pentru înființarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A.

Senatorul AUR Adrian Catană a precizat că principalul scop al proiectul de lege este acela de a susține dezvoltarea sectorului agricol românesc: „banca va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, cu rol de instituție de dezvoltare care va deservi agricultorilor români și altor entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul susținerii finanțării de proiecte în sectorul agricol”.

În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii susțin că sectorul agricol nu este unul productiv din cauza gestionării defectuoase și din cauza lipsei de fonduri acordate de către stat: „în prezent, ţara noastră are o productivitate mai scăzută a recoltelor în comparaţie cu alte ţări agricole avansate tehnologic, iar acest aspect este unul îngrijorător, prin raportare la faptul că România se numără printre primele zece ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte utilizarea suprafeţei agricole”.

Mai mult decât atât, foarte puține persoane fizice sau juridice au posibilitatea de a accesa fondurile necesare pentru a ţine pasul cu evoluţia tehnică.

Potrivit proiectului de lege, Banca pentru Dezvoltarea Agriculturii din România – Banca Agricolă S.A. are ca obiectiv general sprijinirea dezvoltării agriculturii naţionale. Obiectivele strategice ale Băncii sunt:

  1. facilitarea accesului la finanţare pentru persoane fizice şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care işi desfăşoară activitatea în domeniul agricol.
  2. asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de dezvoltare, modernizare sau adaptare a infrastructurii agricole, furnizarea de consultanţă specifică domeniului agricol şi a celui financiar, precum şi atragerea capitalului privat în investiţii.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button