Internațional

Putin a inspectat podul către Crimeea bombardat de ucraineni și refăcut de ruși într-o lună

„După ce-a căzut pe scări și s-a scăpat pe el”, cum informa, în urmă cu două zile, prestigioasa revistă Newsweek, citând un canal de Telegram, astăzi, Vladimir Putin a condus personal o mașină care a traversat podul Crimeei, bombardat de ucraineni în octombrie și redeschis circulației acum.

Agenția TASS notează că Putin a fost însoțit de vicepremierul Marat Khusnullin care i-a explicat ce lucrări de reparații au fost făcute. Khusnullin este vicepremierul rus responsabil de Lucrările Publice și Dezvoltarea Regională.

„Conducem pe partea dreaptă. Partea stângă a podului, după cum am înțeles, este în stare funcțională, dar totuși trebuie finalizată. Ea a suferit puțin mai mult, trebuie să o aducem într-o stare ideală”, a comentat Putin despre călătorie într-un fragment difuzat pe postul de televiziune Rossiya-24 și citat de Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia.

Vizita lui Putin vine după ce luni dimineața autoritățile ruse au anunțat că porțiunea reabilitată a Podului Crimeii a fost redeschisă traficului rutier. Acesta a fost scos din uz pe 8 octombrie de o explozie puternică pe care Rusia o atribuie Ucrainei.

La două zile după explozia care a avariat podul Kerci, Rusia a lansat un val de atacuri masive cu rachete împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene, acuzând Ucraina că este responsabilă de avarierea podului.

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat personal ceea ce a descris drept un „atac terorist” împotriva Rusiei și a promis un răspuns dur la acesta.

Ulterior, forțele Moscovei și-au continuat campania de atacuri cu rachete și drone kamikaze împotriva unor ținte civile din Ucraina, vizând în special infrastructura energetică a țării.

Podul Kerci este un pod construit de Rusia după anexarea ilegală a Crimeii în urmă cu 8 ani, acesta conectând peninsula care nu are surse proprii de apă potabilă de Rusia prin strâmtoarea cu același nume care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Putin a inaugurat podul în primăvara lui 2018, afirmând la momentul respectiv că „în mai multe momente ale istoriei, chiar și sub țari, oamenii au visat ca acest pod să fie construit. Au încercat din nou în anii 1930, 1940, 1950 și, în sfârșit, grație muncii și talentului vostru, acest miracol are loc!”.

După declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie Kievul a acuzat Moscova că folosește podul pentru a transfera militari și echipamente în Crimeea, și de acolo în sudul Ucrainei

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button