Internațional

France Presse: Croaţia va adera la Spaţiul Schengen

Croaţia va fi concentrată joi pe chestiunea aderării la Schengen, iar dacă va fi integrată în acest mare spaţiu european de liberă circulaţie, cozile uriaşe de aşteptare ale maşinilor la frontierele sale cu Ungaria şi Slovenia vor deveni amintire, comentează AFP.

Croaţia se aşteaptă la un răspuns pozitiv, ale cărui efecte vor intra în vigoare la 1 ianuarie şi vor aduce beneficii turismului, sector-cheie al economiei sale. Miniştrii de Justiţie din UE se vor reuni joi pentru a lua o decizie în legătură cu aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Zagrebul a depus cererea de aderare în 2016.

Unul din principalele puncte sensibile ale dosarului său este capacitatea poliţiei croate de a gestiona frontiere cu state vecine care nu sunt membre ale UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia), în contextul în care migraţia ilegală reprezintă o provocare serioasă pentru ţară.

Din 2015, milioane de de migranţi, mulţi dintre ei fugiţi din zone de război, au încercat să ajungă în Uniunea Europeană punându-şi chiar viaţa în pericol.

Acest val a fost urmat de pandemia de COVID în 2020, două evenimente care au determinat ţările din Spaţiul Schengen să reintroducă unele controale la frontiere.

Aderarea Croației la Spaţiul Schengen, o zonă de liberă circulaţie pentru peste 400 de milioane de persoane în Europa, va duce la eliminarea cozilor de aşteptare de mai mulţi kilometri la punctul de trecere a frontierei între Croaţia şi Slovenia.

„La 1 ianuarie, vom ridica barierele, iar circulaţia va fi liberă”, a declarat pentru AFP şeful poliţiei de frontieră, Zoran Niceno, anticipând un răspuns pozitiv.

La aeroporturi, decizia ar intra în vigoare la 26 martie, din motive tehnice.

Libera circulaţie ar reprezenta un atu important pentru turism, un sector-cheie al economiei acestei ţări de 3,9 milioane de locuitori, facilitând sosirea de vizitatori, a declarat recent şeful biroului naţional de turism, Kristjan Stanicic.

Croaţia a primit în acest an de patru ori mai mulţi turişti decât numărul său de locuitori.

„Toţi transportatorii rutieri vor fi încântaţi”, anticipează la rândul său Vladimir Jurcec, de la Asociaţia Naţională a Transportatorilor.

La 1 ianuarie, Croaţia va adera de asemenea şi la zona euro. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button