PoliticăRepublica Moldova

Dragoș Galbur: Noul proiect de țară al României trebuie să fie R. Moldova

Președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, sugerează că noul proiect de țară al României ar trebui să fie R. Moldova.

Potrivit lui, acest lucru este deja în devenire, ținând cont de toate investițiile pe care le face România în R. Moldova, transmite Știri.md.

„Încă suntem un procent minoritar față de cei care nu au la inimă România. Încă suntem puțini. Nici 50% din populația R. Moldova iubește România. Nu poți să impui omul să o iubească, dar măcar să manifeste recunoștință. De altă parte, statul român este dator să aibă grijă de orice cetățean român indiferent unde se află acesta, sau etnic român. Statul român este dator să-i asigure o viață decentă. De aceea, România investind în R. Moldova investește de fapt în interesul ei național. Eu totuși sper că în al 12-lea ceas se vor trezi politicienii de la București și vor înțelege că noul proiect de țară pentru România, dacă încă nu a devenit, dar eu văd că devine, trebuie să fie R. Moldova”, a declarat Galbur în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Drept argumente Galbur a menționat un șir de acțiuni ale României, de pe urma cărora au de beneficiat cetățenii moldoveni.

„Peste un milion de moldoveni dețin și cetățenia română. Există și un procentaj care nu are cetățenie și nu iubește România. Dar să nu uităm că aproape un milion de oameni sunt colectați direct cu România. În ultimii ani, România a majorat alocațiile pentru copii și, respectiv, mulți tineri au depus și la alocațiile românești, care sunt bani foarte buni. Vrei, nu vrei, îți dai seama că România într-adevăr ne ajută. În pandemie, România a fost nr. 1 care ne-a ajutat, veneau necontenit convoaiele cu ajutoare. Cred că datorită României au scăpat cu viață zeci de mii de moldoveni.

Oamenii își duc copiii la grădinițe renovate de România, oamenii merg la teatrele renovate, construite din banii României, merg pe poduri lucrările cărora au fost efectuate de firme românești.

Să nu uităm că orice ban european donat R. Moldova se datorează eurodeputaților români care fac lobby în Parlamentul European pentru R. Moldova, nimeni nu-ți dă de milă. Cu criza asta energetică prima ne-a sărit în ajutor România”, a spus Galbur.

Întrebat cum ar vedea finalitatea proiectului de țară al României ce ține de R. Moldova, Galbur a răspuns: „Să se încheie așa cum va decide poporul. Dacă cu unirea administrativ-teritorială, eu sunt numai pentru. Dacă e unire prin integrare în UE și dispare hotarul de la Prut, sunt și pentru acest lucru. Acest hotar rușinos și acele 3-4 ore pierdute între vămile dintre R. Moldova și România sunt o bătaie de joc”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button