Știrile 60m.RO

Sorin Lavric (AUR): Focurile de veghe din Harghita şi Covasna, încă o palmă dată românilor! Senatorul solicită demararea unei anchete

Consiliul Naţional Secuiesc a solicitat autonomia teritorială a așa-zisului Ținut Secuiesc în cadrul unui eveniment organizat la sfârșitul lunii octombrie în mai multe din Harghita şi Covasna. Potrivit informațiilor apărute în presă, proclamația privind autonomiei Ținutului Secuiesc este semnată de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe.

Sorin Lavric consideră că pasivitatea autorităților statului român față de aceste evenimente este inacceptabilă. Senatorul a subliniat că AUR a atras atenția în repetate rânduri cu privire la acest tip de acțiuni ce subminează integritatea statului român și a sesizat Ministerul Afacerilor Interne în vederea demarării unei anchete în acest caz.

„În urmă cu un an AUR vă semnala insistenţa cu care Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) intenţionează introducerea în România a unei cărţi de identitate secuieşti, ce ar urma să aibă pe lîngă nume şi domiciliu, un angajament faţă de autonomia teritorială a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Acelaşi Consiliu Naţional Secuiesc a declarat că limba regiunii este maghiara, că Imnul secuiesc este imn al Ţinutului Secuiesc şi a desemnat ca sărbători oficiale ale Ţinutului secuiesc (Ziua Libertăţii Secuieşti pe 10 martie şi Ziva Autonomiei Ţinutului Secuiesc în ultima duminică a lunii octombrie)”, a punctat senatorul.

Sorin Lavric a mai subliniat că în Constituția României scrie că „fidelitatea fată de tară este sacră”. „Faţă de care tară își exprimă aceşti indivizi fidelitatea? Clar este că nu fată de țara a căror cetăţeni sunt şi pe care, culmea absurdului, o guvernează”, a mai completat senatorul.

În acest context, Sorin Lavric solicită Ministerului Afacerilor Interne demararea de urgenţă a unei anchete asupra acestor demersuri organizate şi coordonate de Consiliu Naţional Secuiesc şi comunicarea în scris a concluziilor acestei anchete.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button