Internațional

Scholz: Nu trebuie să-i permitem lui Putin să împartă lumea în blocuri și sfere de influență

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat, într-un articol pentru revista Foreign Affairs, asupra riscului apariției unui nou război rece din cauza divizării lumii în blocuri și a făcut apel la eforturi pentru crearea de noi parteneriate, potrivit BBC.

„Atacul brutal al Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022 a fost începutul unei realități fundamental noi […] Când Putin a ordonat atacul, a distrus arhitectura europeană și internațională a lumii, a cărei construcție a durat decenii. […] Acționând ca o putere imperială, Rusia caută astăzi să redeseneze cu forța granițele și să împartă din nou lumea în blocuri și sfere de influență”, scrie Scholz.

Potrivit acestuia, lumea nu trebuie să îi permită președintelui rus să își atingă obiectivele, iar „imperialismul revanșard al Rusiei trebuie oprit”.

„Rolul decisiv al Germaniei în acest moment este de a deveni unul dintre principalii furnizori de securitate în Europa prin investiții în forțele noastre armate, prin consolidarea industriei europene de apărare, prin întărirea prezenței noastre militare pe flancul estic al NATO și prin antrenarea și echiparea forțelor armate ucrainene.” .

Acțiunile NATO, potrivit lui Scholz, nu ar trebui să ducă la o confruntare directă cu Rusia, dar alianța ar trebui să descurajeze noi agresiuni rusești.

„Mesajul nostru către Moscova este foarte clar: suntem hotărâți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO de orice posibilă agresiune”, a mai spus cancelarul german.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button