Internațional

Stoltenberg: Ca Ucraina să ajungă membru NATO, mai întâi trebuie să rămână independentă

Șeful NATO a afirmat că cea dintâi condiție pentru ca Ucraina să devină membru NATO este să iasă învingătoare din războiul purtat de Rusia pe teritoriul său și să rămână un stat suveran.  

„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să ne asigurăm că rămâne o națiune suverană”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, fiind întrebat dacă nu sunt speranțe false în privința aderării statului la Alianța Nord-Atlantică. 

În același timp, Stoltenberg a explicat că pentru a face acest lucru NATO trebuie să mobilizeze cât de mult suport militar și economic poate. 

„Orice ați crede despre când poate Ucraina să adere la NATO, o condiție extrem de importantă este ca Ucraina sa caștige”, a mai subliniat Stoltenberg, arătând că trebuie dezvoltat un parteneriat practic și politic cu Ucraina, fiind nevoie și de îndepărtarea statului de era societică, în ceea ce privește doctrina și echipamentele.

Totodată, arătând că este un drum lung până la calitatea de membru întreg, Stoltenberg a subliniat că „cel mai important pas este să ne asigurăm că Ucraina câștigă”. 

Șeful NATO a mai explicat că în Bosnia și Herțegovina este importantă pentru securitatea din regiunea balcanică, arătând că NATO va oferi în continuare ajutor. 

„Cred că dacă este o lecție care trebuie învățată este că trebuie să susținem pe toată lumea acum”, a mai spus Stoltenberg, arătând că atât ministrul de Externe din Ucraina, cât și ministrul din Georgia și Bosnia și Herțegovina au fost întâmpinați de șefii diplomațiilor NATO. 

NATO promite să întărească și mai mult Flancul Estic

Miniștrii de Externe din cele 30 de state ale NATO, precum și secretarul general al Alianței, au venit la București pentru reuniunea ministerială începută ieri și care va continua până în această seară. De asemenea, în România sunt și șefi de Guvern, cum e cazul Nataliei Gavriliță, prim-ministrul Republicii Moldova. Inclusiv liderul diplomației Statelor Unite, Anthony Blinken, a venit la București, pentru discuții mai ales despre securitatea regională, în contextul războiului din Ucraina, dar și al crizei energetice. 

Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO are loc într-un moment simbolic, la două decenii de când România a fost invitată să facă parte din NATO.

  „NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a afirmat Stoltenberg. Totodată, șeful NATO a explicat că deși statele NATO și aliații nu fac parte din conflictul din Ucraina, pun la dispoziție, „într-o manieră fără precedent, sprijin Ucrainei, deoarece Ucraina este o naţiune care are dreptul de a se apăra, drept înscris în Carta ONU”.  

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button