Politică

Ungaria a cerut blocarea Ucrainei la reuniunea NATO de la București

Ungaria a reînnoit blocarea prezenței Ucrainei la reuniunea NATO de la București.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, participarea deplină a ministrului de externe Dmytro Kuleba la reuniunea oficială a miniștrilor de externe ai NATO de la București a fost blocată la cererea Ungariei.

Președintele României, pe de altă parte, tocmai a anunțat în cursul zilei de marți prezența ministrului Dmitro Kuleba. 

Reuniunea de la Bucureşti a miniştrilor de externe din statele NATO este găzduită marţi şi miercuri de Palatul Parlamentului.

Publicaţia Evropeiska Pravda aminteşte că, în perioada 29-30 noiembrie, miniștrii de externe ai țărilor Alianței se reunesc la Bucureşti şi se preconizează că vor discuta inclusiv despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Financial Times a fost prima sursă care a raportat că Ungaria s-a opus participării ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, la sesiunea oficială, astfel că oficialul ucrainean este nevoit să se întâlnească cu omologii la o cină separată.

Ministerul de Externe de la Kiev a confirmat pentru Evropeiska Pravda că Dmitro Kuleba va purta discuții cu miniștrii NATO, în cadrul unei întâlniri separate, special organizată de secretarul general al Alianţei, relatează Rador.

„După cum știți, Ungaria blochează reuniunile Comisiei NATO-Ucraina la un nivel superior ambasadorilor din anul 2017. Pentru a depăși formal veto-ul ungar, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, organizează o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai Alianţei și cu ministrul ucrainean. La această întâlnire , Dmitro Kuleba și omologii săi străini vor discuta despre asistența militară suplimentară acordată Ucrainei și restabilirea infrastructurii energetice ucrainene” – a explicat Oleh Nikolenko, reprezentantul Ministerului de Externe ucrainean.

Reprezentantul diplomaţiei ucrainene a adăugat că, în cadrul vizitei sale la București, ministrul Dmitro Kuleba va avea și o serie de întâlniri bilaterale. Evropeiska Pravda aminteşte că, în primele săptămâni ale invaziei ruse, Ungaria și-a suspendat dreptul de veto, iar Dmitro Kuleba a fost invitat și a participat la reuniunile oficiale ale NATO.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button