Politică

Șmecheria de milioane de euro a Schweighofer

16 milioane de euro este suma estimată de RISE Project că ar fi fost beneficiul net al companiei austriece Holzindustrie Schweighofer (mai nou, redenumită HS Timber Group), între anii 2010 și 2016, doar din ne-înregistrarea unor diferențe aparent minore, de câțiva centimetri din lungimea lemnului livrat de firmele de exploatare. Hotărârea de Guvern, din luna aprilie a acestui an, prin care se instituie obligația ca lungimea reală a lemnului să fie înregistrată atât de către firmele de procesare, cât și de către transportatori, a dat peste cap șmecheria de milioane de euro a companiei.

RISE Project prezintă, în ancheta Fabrica lemnului dispărut, semnată de Andrei Ciurcanu, o înregistrare audio din care rezultă că directorul general al Holzindustrie Schweighofer, Dan Banacu, avea cunoștință de faptul că pe porțile companiei intră mai mult lemn decât cel înregistrat în acte.

AM REVENIT LA DISCUȚIA CU LUNGIMILE, CĂ SUNT NOMINALE, CĂ SUNT REALE. DÂNȘII (AUTORITĂȚILE DE CONTROL) SPUN CĂ DACĂ AM MĂSURA CORECT, LA LUNGIMEA EFECTIVĂ A PIESEI, NU AR MAI EXISTA DIFERENȚELE ASTEA”, SE AUDE VOCEA LUI DAN BANACU, DIRECTORUL GENERAL HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER ÎNTR-O ÎNREGISTRARE AUDIO OBȚINUTĂ DE REPORTERII RISE.

DIRECTORUL PRIMEȘTE IMEDIAT RĂSPUNS DE LA UN SUBALTERN: „CORECT, DAR DACĂ ȘI FURNIZORUL O SĂ TREACĂ LA LUNGIMI REALE.”

ÎN SCURT TIMP, PE ÎNREGISTRARE, SE AUDE ȘI VOCEA UNUI AL TREILEA BĂRBAT, CARE RECUNOAȘTE ACELAȘI LUCRU: „VA TREBUI CUMVA AUTOMAT FURNIZORUL SĂ TREACĂ ȘI EL LA LUNGIMI REALE, PENTRU A SE APROPIA DE CANTITATE. E FOARTE SENSIBILĂ ASTA, DA?”, ADAUGĂ EL.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button