Social

Ceremonie de comemorare a minerilor dispăruţi în tragedia din 1980 de la Mina Livezeni

O ceremonie de comemorare a victimelor celui mai cumplit accident produs în Valea Jiului, în anul 1980, când în urma unei acumulări de gaze au murit 53 de mineri, a avut loc, marţi, la Mina Livezeni din judeţul Hunedoara.

La eveniment au participat şi o parte dintre supravieţuitorii accidentului, dar şi familii ale celor decedaţi.

”Astăzi, la Mina Livezeni, au fost comemorate victimele celui mai cumplit accident produs în minele din Valea Jiului, în urmă cu 42 de ani. O parte dintre supravieţuitori şi familiile celor decedaţi au adus un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în subteran. Ceremonialul public a început la ora 10:00, când sirenele exploatării miniere au sunat timp de câteva minute, în memoria celor 53 de mineri dispăruţi”, a transmis Consiliul Judeţean Hunedoara.

Consiliul Judeţean Hunedoara a fost reprezentat de către Costel Avram, administrator public care, alături de o parte dintre consilierii judeţeni, a depus o coroană la monumentul ridicat în memoria minerilor dispăruţi.

”Tragedia care a îndoliat Valea Jiului în 29 noiembrie 1980 s-a produs din cauza acumulării metanului în galerii, pe fondul încălcării normelor elementare de protecţie a muncii. Atunci au rămas orfani de tată nu mai puţin de 75 de copii”, a precizat CJ Hunedoara.

În noiembrie 1980, în întreprinderea minieră Livezeni două explozii succesive în subteran au dus la moartea a 53 de mineri, salvatori minieri şi militari în termen care lucrau în mină, iar alte 77 de persoane au fost grav rănite.

Prima deflagraţie s-a produs în seara de 29 noiembrie 1980, prinzând în subteran zeci de mineri. La locul accidentului au venit imediat reprezentanţii Combinatului Minier şi ai statului. Salvatorii minieri au intrat în subteran, unde s-a declarat stare de avarie, şi au fost surprinşi de o altă deflagraţie, la fel de puternică. Explozia din mina Livezeni din anul 1980 este considerată cel mai cumplit accident produs în minele de cărbune din România în ultima jumătate de secol.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button