Internațional

Manfred Weber cere mai multă ‘solidaritate’ în UE pentru primirea refugiaţilor ucraineni

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, Manfred Weber, îndeamnă statele vest-europene să dea dovadă de mai multă solidaritate în primirea refugiaţilor ucraineni, al căror număr ar putea creşte dacă vor continua atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene în plină iarnă.

”Dacă şi mai mulţi ucraineni vor fi forţaţi să plece pe parcursul iernii din cauza atacurilor şi bombardamentelor ruseşti, atunci Europa Occidentală trebuie să-şi asume mai multă responsabilitate”, a spus Weber ziarului german Bild am Sonntag, preluat duminică de agenţia DPA.

Aceasta este o ”provocare fără precedent”, care trebuie să fie abordată cu solidaritate”, a indicat politicianul german.

Conform datelor agenţiei ONU pentru refugiaţi, UNHCR, de când a început pe 24 februarie războiul cu Rusia aproape opt milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării. Dintre aceştia, peste un milion sunt înregistraţi în Germania, conform Ministerului de Interne german.

În comparaţie cu Germania, în alte state vest-europene numărul refugiaţilor ucraineni înregistraţi este semnificativ mai mic, circa 119.000 în Franţa, circa 173.000 în Italia şi aproximativ 154.000 în Spania, potrivit UNHCR.

Numărul cel mai mare de refugiaţi ucraineni este înregistrat în Polonia, peste 1,5 milioane.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat aceleiaşi publicaţii germane că în prezent ”statele membre care au în continuare capacitate (pentru refugiaţi ucraineni) îşi sporesc în mod clar eforturile pentru le ajuta” pe celelalte.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button