Politică

Claudiu Târziu(AUR): Lipsa banilor lichizi înseamnă mai puțină libertate

Președintele CNC al AUR, Claudiu Târziu, anunță că partidele sistemului pregătesc o nouă lege antinațională prin care vor să scoată banii lichizi din circulație. Mai mult, fiecare român va avea un cont obligatoriu la bancă.

„Noi, AUR, ne opunem oricăror tentative legislative sau administrative de a scoate banii de sub controlul oamenilor, al celor care îi cîștigă prin muncă cinstită.

Românilor nu trebuie să li se ia dreptul de a deține și de a dispune așa cum consideră de banii pe care îi au.

Un proiect de lege inițiat de parlamentari ai actualei Puteri urmărește să elimine plata în numerar a salariilor și pensiilor.

Mai mult, îi obligă pe toți românii să dețină un cont bancar și să utilizeze un card electronic pentru a beneficia de drepturile financiare care li se cuvin.

Este foarte bine ca cetățenii să aibă o paletă cît mai largă de servicii financiar-bancare, însă decizia de a accesa aceste servicii trebuie să rămînă la latitudinea individului.

A utiliza sisteme de plată electronice sau fizice, sub forma banilor lichizi, este o decizie care trebuie să rămînă la nivelul fiecărei persoane fizice sau juridice.

Orice pas către o societate în care banii lichizi (cash) vor fi interziși este un pas către limitarea drepturilor și libertăților cetățenești, este un pas către o societate a controlului absolut.

Într-o societate fără bani în mînă, bani gheață, bani peșin, cum spuneau cei vechi, în numerar, oamenii riscă să piardă controlul asupra propriilor bani.

Banii nu vor mai fi în portofelul oamenilor, ci în portofelul băncilor care, din diverse motive, fie la presiunea guvernului sau a anumitor grupuri de interese, pot suspenda accesul cetățenilor la propriile resurse financiare.

A se vedea exemplul protestatarilor canadieni (Freedom Convoy) cărora li s-a blocat accesul la conturile bancare deținute.

Deși digitalizarea financiară aduce o serie de beneficii, în aceeași măsură ea presupune și numeroase vulnerabilități: defecțiuni ale sistemelor digitale, carduri defecte, indisponibilitate temporară datorită unor pene de curent, lipsa internetului, servere defecte, furt de identitate, atacuri online, etc.

Toate aceste vulnerabilități pot împiedica, fie și temporar, accesul oamenilor la propriile resurse financiare.

Din acest motiv, păstrarea opțiunii de a utiliza banii lichizi pentru tranzacții contribuie atît la prezervarea drepturilor și libertăților cetățenești, cît și la o reziliență mai mare a vieții economice și a societății, în ansamblu.”, a declarat Claudiu Târziu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button