Politică

PSD și PNL în frunte cu Iohannis sunt niște mincinoși: NU o să fim primiți în Schengen

Ministrul de Interne al Austriei anunță că tema lărgirii spațiului Schengen nu se află pe ordinea de zi de pe opt decembrie a Consiliului JAI. Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner (ÖVP), a declarat înaintea consiliului extraordinar JAI (Justiție și Afaceri Interne) că așteaptă pași concreți în direcția combaterii migrației ilegale nu doar pe ruta mediterana, ci și pe cea balcanică, transmite Austrian Press Agency (APA).

Karner a subliniat că a solicitat deja Comisiei Europene un plan de acțiune constând din cinci măsuri concrete. În ceea ce privește tema lărgirii spațiului Schengen, Karner a spus că această nu se află pe ordinea de zi a reuniunii extraordinare, adăugând că își menține însă punctul de vedere și că lărgirea nu poate avea loc în actualele condiții.

Comisia Europeană elaborează deja un set de măsuri vizând combaterea migrației ilegale pe ruta balcanică, precum a confirmat comisarul european pemtri afaceri interne, Ylva Johansson, portalului de știri ‚Politico‘, după ce Karner îi adresase în scris o solicitare în acest sens.

Concret, Karner ceruse implementarea a 5 măsuri: un proiect pilot pentru solicitări de azil implementat într-o țară membră aflată la granița exterioară a UE; o directiva de ‚respingere‘, în baza căreia să se poate renunta la laborioasele verificări individuale, proceduri de azil în state terțe, considerate sigure; retragerea mai facilă a statutului de refugiat inclusiv în cazuri penale mai puțin grave; mai mult sprijin din partea statelor UE pt. Frontex la granița exterioară a UE precum și în state terțe.

În plus, ministrul austriac de interne a mai cerut Comisiei un sprijin financiar mai substanțial pentru protecția granițelor externe ale UE.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button