Știrile 60m.RO

SRI dă semnalul că se-mpute treaba: și-a luat măști de gaze de 2 milioane €

Recent, Guvernul a actualizat valoarea de inventar a terenului și a clădirilor care compun Complexul Palat Cotroceni, astfel încât am aflat, cu acest prilej, că imobilele în care funcționează Administrația Prezidențială valorează aproape 1,5 miliarde de lei.

Există, însă, o instituție aflată, cumva, sub autoritatea informală a Administrației Prezidențiale pentru care, de asemenea, Guvernul României a actualizat valoarea de inventar a clădirilor și terenurilor pe care le administrează. Este vorba despre Serviciul Român de Informații, care utilizează, oficial, terenuri, sedii, garnizoane, cabinete medicale, spitale, un cimitir și câteva sute de locuințe de intervenție, la o valoare de inventar totală de… peste două miliarde de lei. Calculul a fost făcut la începutul acestei luni și a fost „sărbătorit” de către SRI cu o achiziție specială. Mai exact, instituția condusă de Eduard Hellvig a achiziționat măști de gaze, pentru care va plăti două milioane de euro.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat, în data de 3 august, Hotărârea de Guvern nr. 998/2022, privind actualizarea valorilor de inventar ale unor imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Serviciului Român de Informații, pentru modificarea Anexei 43 a HG 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și cu privire la scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui imobil retrocedat persoanelor îndreptățite.

Actul administrativ este semnat de Nicolae Ciucă, în calitate de prim-ministru, și este contrasemnat de către ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, precum și de către directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Raul Hellvig.

Conform primului articol al acestei Hotărâri de Guvern, „se aprobă actualizarea valorilor de inventar ale unor imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Serviciului Român de Informații”, așa cum rezultă din Anexa 1.

Numai în Capitală există 34 de sedii ale SRI

Din Anexa 1, aflăm că Serviciul Român de Informații administrează și folosește, la nivelul teritoriului național, nu mai puțin de 144 de sedii, 12  terenuri, dintre care unul cu destinație specială, 28 de cabinete medicale, 11 cămine-garnizoană, 134 de locuințe de intervenție, alte două blocuri cu locuințe de intervenție, precum și o cotă-parte dintr-un cimitir militar.

Iar valoarea actualizată a acestor proprietăți se ridică la nu mai puțin de 2.007.818.548,95 de lei.

Aceste imobile sunt amplasate pe raza tuturor județelor, fără excepție, însă, de departe, cele mai multe astfel de terenuri sau clădiri se află pe raza municipiului București.

În Capitală, Serviciul Român de Informații utilizează și administrează nu mai puțin de 34 de sedii, două terenuri, 65 de locuințe de intervenții, alte două blocuri de locuințe de intervenții, un spital și un cimitir militar.

Prin aceeași Hotărâre de Guvern, Executivul a mai aprobat modificarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Serviciului Român de Informații, „ca urmare a reevaluării și efectuării unei lucrări de investiții puse în funcțiune”. Acest imobil îl regăsim în Anexa 2 a acestui act administrativ și este vorba despre o locuință de intervenție, de pe raza județului Harghita, care, după încheierea procesului-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor, în data de 17 decembrie 2020, valorează 318.771,17 lei.

Apartament retrocedat

Un alt punct al HG-ului citat se referă la aprobarea scoaterii din inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public al statului a unui imobil retrocedat persoanelor îndreptățite, „în condițiile legii, de către Serviciul Român de Informații”.

Potrivit Anexei 3, în discuție este un apartament cu etaj din Aiud, județul Alba, care are suprafața construită de 132 de metri pătrați. Acest apartament a făcut obiectul unei Decizii Civile nr. 305 din data de 24 septembrie 2020, pronunțată de către judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, decizie irevocabilă. Valoarea cu care, astfel, se diminuează valoarea inventarului imobilelor administrate de SRI este de 24.665 de lei, conform documentului citat.

Reamintim că Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat, recent, și actualizarea valorilor de inventar ale terenului și clădirilor care compun Complexul Palatul Cotroceni la o sumă de 300 de milioane de euro.

Pământul pe care se află Președinția României este întins pe o suprafață de nu mai puțin de 189.536 de metri pătrați și este mai mare cu 2.753 de metri pătrați față de actualizarea făcută în anul 2013, în timpul mandatului de premier al lui Victor Ponta.

De altfel, „curtea” de la Cotroceni și clădirile aferente sunt, astăzi, mai scumpe cu peste 80 de milioane de lei, ca valoare de inventar, față de evaluarea făcută în urmă cu nouă ani. Justificarea Executivului este că, în ultimii ani, la Palatul Cotroceni s-au făcut mai multe investiții. Despre unele dintre ele, „Jurnalul” a scris pe larg, în mai multe anchete publicate.

Pe lângă această „zestre”, Serviciul s-a dotat cu măști de gaze de 2 milioane de euro

Dacă, pe data de 3 august, SRI a aflat cât valorează terenurile și clădirile statului, pe care le administrează și utilizează, Serviciul Român de Informații a „sărbătorit” această veste două zile mai târziu, printr-o achiziție la fel de interesantă.

Este vorba despre un acord-cadru care are ca obiect furnizarea unor măști contra gazelor, iar, potrivit unui anunț de participare publicat pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), aceste echipamente sunt necesare „pentru asigurarea protecției respiratorii, în situații de criză, a cadrelor militare, în cazul atacurilor cu substanțe toxice de luptă”.

Afacerea a fost antamată încă din data de 12 martie 2022, când au fost înregistrate caietul de sarcini și procedura de achiziție – licitația restrânsă. Din aceste documente, aflăm că Serviciul Român de Informații, prin Unitatea Militară UM 0929 București, intenționa să contracteze aceste echipamente prin încheierea unui acord-cadru pe o perioadă de patru ani (48 de luni), timp în care să intre în posesia unei cantități minime de 5.500 și maxime de 8.230 de bucăți de astfel de măști de gaze.

Prețul maxim estimat de către instituția condusă de Eduard Hellvig pentru această cumpărătură era de 1.678.920 de euro fără TVA, calculat la un curs de schimb de 4.926 de lei pentru un euro. Iar criteriul de atribuire a contractului a fost acela al celui mai bun raport calitate-preț, din care prețul contractului a fost punctat cu 60 la sută, iar termenul de garanție (cuprins între 61 și 84 de luni calendaristice) la 40 de procente.

La licitația restrânsă organizată de SRI s-a înscris un singur agent economic interesat de această afacere, care a cerut prețul maxim pe care autoritatea contractantă era dispusă să-l plătească. Este vorba despre compania SC CESS Plus Solutions SRL, cu care, la data de 5 august 2022, Serviciul Român de Informații a și parafat contractul nr. 81/2022, în valoare finală de 1.997.914,8 euro cu TVA inclusă (9.841.728,3 lei).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC CESS Plus Solutions SRL este controlată de soții Gabriel Nicolaie și Ioana Bosînceanu, firma mutându-și, relativ recent, sediul social din Constanța la Mogoșoaia, în județul Ilfov. Societatea va trebui, conform caietului de sarcini întocmit de către cei de la SRI, să livreze complete pentru măști de gaze, compuse din masca de gaze propriu-zisă, două cartușe filtrant-absorbante și o geantă port-mască.

de Ciprian Demeter

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button