Internațional

Scriitorul rus Boris Akunin: „După Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991”

Boris Akunin, considerat la ora actuală scriitorul cel mai popular din Rusia, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin – într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE – că este un dictator cu ambiţii postimperialiste care şi-a adus ţara în pragul semidezintegrării, informează Agerpres.

„Mă tem că Rusia se află în faza de semidezintegrare. Dacă lucrurile continuă la fel, după Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991, doar că acum nu va mai fi URSS, ci Federaţia Rusă”, a declarat Akunin, pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili, care a anunţat totodată că tocmai a terminat şi ultimul volum din opera sa „Istoria statului rus”.

Akunin s-a autoexilat în sudul Franţei, în timpul anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi ca urmare a sprijinului acordat de Kremlin rebeliunii armate din regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

Furia lui Putin

„Moscova consideră Ucraina şi alte foste republici sovietice ca făcând parte din ‘zona sa de influenţă’ şi nu vrea ca aceasta să se reducă. Orice criză ucraineană, de la ocuparea Crimeii la finanţarea revoltei din Donbas, este o pedeapsă aplicată Ucrainei pentru că, în 2014, noul guvern a decis să-şi schimbe orientarea, de la Est către Occident”, spune el.

În ceea ce priveşte actuala tensiune militară, spune Akunin, aceasta „este provocată în mare măsură de ambiţiile postimperialiste ale dictatorului rus”. În opinia sa, „retorica imperialistă” este cea care îi determină pe Putin şi pe restul înalţilor funcţionari ruşi să dea asigurări că Ucraina nu există şi că ruşii şi ucrainenii sunt de fapt acelaşi popor. „Nici măcar ei nu cred aşa ceva”, adăugă scriitorul rus de origine georgiană.

Akunin consideră că „Putin, ca orice dictator care deţine o lungă perioadă de timp puterea nelimitată, este, într-o oarecare măsură, rupt de realitate. Trăieşte, în parte, într-un fel de lume iluzorie”.

„Este o persoană din secolul trecut, care nu foloseşte internetul. Înţelegerea pe care o are despre lume se creează pornind exclusiv de la rapoartele pe care i le pregătesc aparatul său şi serviciile secrete. Aceste două instituţii sunt principalele sale influenţe. Şi care îşi urmăresc propriile lor interese. Este povestea câinelui care aleargă în jurul cozii”, spune el.

Una peste alta, Akunin nu împărtăşeşte părerea că poporul rus a moştenit pentru posteritate mentalitatea imperială şi autoritară şi nu crede că ruşii sunt incapabili să construiască o democraţie funcţională.

„Dimpotrivă, mulţi – nu toţi, nici măcar o majoritate – au mentalitate imperială pentru că regimul imperial o cultivă prin intermediul numeroaselor sale posturi de propagandă, în special televiziunea. Dacă se schimbă formatul puterii, se va schimba şi conştiinţa maselor”, susţine el.

Privatizarea istoriei

Akunin, în vârstă de 65 de ani, insistă că Putin nu va reuşi „să privatizeze” istoria, lucru „pe care nu l-au reuşit nici măcar liderii sovietici”, însă actualul lider rus a reuşit totuşi să limiteze spaţiul de dezbatere cu ajutorul cenzurii.

„Statul acordă multă importanţă propagandei şi, din punctul său de vedere, istoria este un element important al ideologiei sale. Unele evenimente rentabile pentru propagandă trebuie umflate şi exagerate. Tot ceea ce are legătură cu măreţia, victoriile şi succesele. Ceea ce nu convine, trebuie redus la tăcere sau chiar interzis”, explică Akunin.

Este cazul „ruşinoasei istorii a serviciilor secrete, de unde provin cei care conduc acum Rusia”, spune scriitorul rus. „Tocmai din acest motiv a fost interzisă recent organizaţia istorică universal respectată Memorial, care strângea material despre represiunile staliniste”, acuză el.

Cenzura a strâns laţul şi asupra a tot ceea ce are legătură cu marele război al patriei, aşa cum este cunoscut în Rusia cel de-al doilea Război Mondial (1941-1945).

„Nu cu mult timp în urmă a fost adoptată o lege care prevede urmărirea penală, de exemplu, pentru compararea regimului stalinist cu cel hitlerist sau pentru afirmaţii conform cărora Pactul Ribbentrop-Molotov din august 1939 a contribuit la izbucnirea deflagraţiei mondiale”, spune el.

Din acest motiv, Akunin şi-a încheiat „Istoria statului rus” în anul 1917, căci în Rusia lui Putin este imposibil să scrii la modul obiectiv despre Uniunea Sovietică fără să tragi ponoasele.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Akunin este un tefelist ordinar, a la Andrei Caramitru de la noi, sau Monica Macovei.
    Guvernul Rus foloseste internetul chiar foarte bine, dovada popularitatea lui Putin masurata la nivel global, si faptul ca Rusia este vazuta ca o tara crestina si traditionalista – d’aia cei de la Hollywood nu-i suporta pe Rusi in general. Inca au boala pe Taristi si pe faptul ca Rusia a renuntat la ideologica comunista.

    Dupa Putin, n-are ce dezintegrare sa se intample, fiindca sunt prea multe afaceri care fac profit si au contracte pe termen lung de onorat cu cele dintre cele mai importante tari din lume. Tarile OPEC+ (din care si Rusia face parte) vor avea numai de castigat in deceniile astea de tranzitie la energie verde.
    Chinezii isi vor lua Taiwanul la un moment dat, insula care asigura majoritatea productiei de chipuri din lume. Iar Rusii vor avea un market share major pe partea de gaze, petrol, fertilizator, si echipament militar (atat defensiv cat si ofensiv).

    Vestul a clacat vis-a-vis de Rusia. Pe vremea liberalizarii, dereglemantarii, privatizarii (capitalismului salbatic) a lui Boris Yeltsin, Rusia nu opera cu sanctiuni financiare si comerciale din partea Vestului. Cand Putin a preluar fraiele, iar Vestul a bagat sanctiuni, a fortat Federatia Rusa sa recurga la protectionism, un dirigism de stat (investitii de stat foarte eficiente pt industria civila si militara), acorduri strategice bilaterale pe termen mediu si lung.

    In ceea ce priveste falsificarea istoriei etc, asa cum exista o narativa oficiala in Rusia si cenzurarea opiniilor dizidente, asa e si in SUA, unde esti cancelled imediat daca pui la indoiala narativa oficiala LGBTQ, Black Lives Matter, chestii legate de WW2, de razboiul civil, sau despre sclavie. Daca spui ca exista doar barbat si femeie, esti etichetat drept KKKer, fascist, nazist, nationalist alb, s.am.d. Se disociaza de tine familia si prietenii, si angajatorul tau te da afara.

    Fiecare tara are dreptul sa-si stabileasca propria istorie. Asa ar trebui sa facem si noi, dar nu putem fiindca suntem colonie, nu stat si popor suveran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button