Știrile 60m.RO

Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”

Legislativul european a adoptat miercuri, 23 noiembrie, o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care recunoaște Rusia ca fiind un stat sponsor al terorismului și care „folosește mijloace de terorism”, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

„Deputații subliniază că atacurile și atrocitățile comise deliberat de forțele ruse și de împuterniciții acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar reprezintă acte de teroare și constituie crime de război”, precizează sursa citată. Totodată, Parlamentul European a cerut 27 de state membre ale UE să adopte aceeași poziție față de Rusia. „Întrucât UE în prezent nu poate desemna oficial state drept sponsori ai terorismului, Parlamentul solicită UE și statelor sale membre să pună în aplicare cadrul legal adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar declanșa o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia”, mai scrie în comunicatul citat.

„Întrucât UE în prezent nu poate desemna oficial state drept sponsori ai terorismului, Parlamentul solicită UE și statelor sale membre să pună în aplicare cadrul legal adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar declanșa o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia”, mai scrie în comunicatul citat.

Rezoluția a fost susținută de 494 de europarlamentari, iar 58 au votat împotrivă și 44 s-au abținut. De asemenea, deputații europeni solicită Consiliului să includă organizația paramilitară rusă „Grupul Wagner” și alte grupuri armate finanțate de Rusia, pe lista de teroriști ai UE.

În același timp, Parlamentul European cere UE „să izoleze și mai mult Rusia la nivel internațional, inclusiv atunci când vine vorba de apartenența Rusiei la organizații și organisme internaționale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”, precum și să finalizeze al nouălea pachet de sancțiuni la adresa Moscovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button