Internațional

VIDEO Rusia în fibrilații: Turcia a lansat drona supersonică invizibilă Bayraktar Kizilelma

Compania turcă Baykar a anunțat, duminică, că a finalizat „cu succes” testele pentru Kizilelma, nouă drona a companiei. Această poate atinge viteză sunetului și este invizibilă pentru sistemele radar. Drona folosește motoare construite în Ucraina, fiind foarte posibil să ajungă și în posesia forțelor armate ale Ucrainei, care folosesc deja cu succes drone Bayraktar.

Nouă drona poate transporta 1.500 de kilograme de muniție, zboară 10.000 de metri altitudine, are o rază de acțiune de 926 de kilometri și poate rămâne în aer până la cinci ore.

Drona a fost prezentată de Baykar că fiind un „avion de lupta fără pilot”, specificațiile lui Kizilelma o pot încadra la categoria avion de vânătoare de generația a 6-a, depășind astfel avioanele de vânătoare de generația a 4-a, precum F-16, F-15, Rafale, Gripen, SU-35 și Eurofighter, precum și avioanele de vânătoare de generația a 5-a, cum ar fi F-35 (SUA), SU-57 (Rusia) și J-20 (China), afirmă postul TRT.

Motoarele pentru Bayraktar Kizilelma au fost furnizate de Ucraina. În pofida războiului, cooperarea dintre cele două țări a continuat, a declarat Selcuk Bayraktar, CTO al Baykar’, în cadrul expoziției Teknofest 2022, potrivit Defenseturk.net.

Kizilelma a fost anunțată pentru prima dată în iulie 2021. Baykar a semnat un contract cu Ivchenko-Progress din Ucraina în noiembrie 2021 pentru livrarea de motoare AI-322F și AI-25TLT.

Potrivit Baykar, motoarele conferă dronei caracteristici la egalitate cu cele ale avioanelor de lupta cu pilot de ultima generație, permițându-i să efectueze atât misiuni aer-sol, cât și aer-aer.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button