Internațional

Oficial dintr-o țară NATO cere război direct cu Rusia: ar trebui să doborâm împreună rachetele rusești

Sistemele de apărare aeriană ale aliaţilor NATO şi ale Ucrainei ar trebui să înceapă să doboare împreună rachetele ruseşti cât mai adânc posibil deasupra teritoriului Ucrainei. O astfel de acţiune ar servi la dezescaladarea situaţiei şi ar asigura prevenirea atacurilor cu rachete asupra teritoriului NATO, a declarat într-un comentariu pentru Guildhall vicepreşedintele Seimas din Lituania, Paulius Saudargas, potrivit Ukrinform.

„Susţin cu tărie ideea de a amplasa sisteme de apărare aeriană la graniţa dintre NATO şi Ucraina, cel puţin în Polonia. Acest lucru ar contribui la protecţia cerului ucrainean cât mai adânc pe teritoriul său, protejând în acelaşi timp NATO însuşi. Sunt sigur că o astfel de îmbunătăţire nu ar însemna escaladarea războiului cu Rusia, ci dimpotrivă – ar contribui la atingerea dezescaladării prin asigurarea prevenirii atacurilor cu rachete pe teritoriul NATO”, a declarat politicianul, informează News.ro.

„O atenţie deosebită trebuie atrasă asupra creării scutului de apărare aeriană deasupra centralelor nucleare din Ucraina, astfel că ţările occidentale trebuie să furnizeze sisteme de apărare aeriană adecvate”, a rezumat Saudargas. Anterior, Uniunea Europeană şi Statele Unite au plasat asupra Federaţiei Ruse întreaga responsabilitate pentru atacul cu rachete care a provocat moartea a două persoane pe teritoriul polonez.

După cum s-a raportat, în satul Przewodów, Voievodatul Lublin, în apropiere de graniţa dintre Polonia şi Ucraina, două persoane au murit în urma exploziei unei rachete la 15 noiembrie. Polonia şi SUA, bazându-se pe evaluarea lor preliminară, susţin că a fost vorba de o rachetă a sistemului ucrainean de apărare antiaeriană.

Ucraina contestă această versiune. Experţi ucraineni au sosit în Polonia pentru a participa la anchetă. Între timp, propaganda rusă încearcă să exploateze tragicul incident de la Przewodów pentru a incita la duşmănie între ucraineni şi polonezi, potrivit organismului polonez de supraveghere a securităţii spaţiului mediatic.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button