Politică

George Simion: Decizia Tribunalului București privind falimentul Euroins ridică mai multe probleme de legalitate!

Telenovela falimentului Euroins a ajuns într-un moment final. Tribunalul București a declarat falimentul Euroins ca urmare a solicitării Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În acest moment, peste 2,7 milioane de români care au polițe de asigurare la Euroins sunt în situația în care trebuie să achiziționeze noi polițe RCA.

Președintele AUR, George Simion, a atras atenția, în contextul deciziei Tribunalului București, cu privire la lichidatorul judiciar provizoriu numit de instanță. Este vorba despre CITR FILIALA BUCURESTI SPRL, cunoscută drept Casa de Insolvență Transilvania, aceeași companie care a fost desemnată administrator judiciar al City Insurance, celălalt colos de pe piața asigurărilor care a falimentat. „Este cel puțin ciudat că în România nu s-a găsit un alt lichidator judiciar în afară de vestita Casă de Insolvență Transilvania”, a subliniat George Simion.

„Euroins este a patra societate de asigurări care a intrat în faliment, la 2 ani după City Insurance. În momentul de față, după decizia Tribunalului București privind falimentul Euroins, lichidatorul judiciar care se ocupă de City Insurance, Euroins, dar și Carpatica, este aceeași casă de insolvență, și anume CITR, cunoscută drept Casa de Insolvență Transilvania”, a declarat George Simion.

La rândul său, Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea a subliniat faptul că „din punct de vedere legal ne confruntăm cu o problemă extrem de gravă în urma deciziei Tribunalului București, pentru că City Insurance, al cărui lichidator este CITR, este debitor al Euroins. În acest caz, legea spune că nu poate exista același lichidator pentru ambele companii. Cu toate acestea, instanța de judecată a trecut astăzi cu vederea peste această problematică și i-a numit pe cei de la Casa de Insolvență Transilvania să se ocupe și de Euroins”.

„Acest lucru survine după ce în urmă cu 2 săptămâni cei din conducerea ASF au venit și au spus că ei consideră că trebuie să se numească drept lichidator acea companie care întrunește cele mai multe puncte în urma evaluării, evaluare pe care a făcut-o tot ASF. În mod firesc, ASF ar fi trebuit să știe situația în care se găsesc Euroins și City Insurance, dar și faptul că cei de la Casa de Insolvență Transilvania nu pot fi lichidatori în acest caz”, a precizat Gheorghe Piperea.

Potrivit președintelui AUR, George Simion, decizia pronunțată astăzi de Tribunalul București, pe lângă faptul că trece cu vederea legislația în vigoare, este și una neconcurențială. „În momentul acesta, dacă facem o radiografie a profesiei de lichidator, putem afirma fără a greși că ea nu mai există. Există doar cei de la CITR și prietenii lor. Cele mai mari dosare ce vizează falimentul unor companii se acumulează toate în mâinile acestei companii, pe care nici măcar nu putem să îi calificăm drept lichidatori, ci mai degrabă niște dispeceri de bani publici, care, pentru a putea să își desfășoare activitatea, externalizează activitățile de consultanță, de avocatură către părți terțe. Nimeni nu i-a întrebat și nu îi întreabă absolut nimic”.

Liderul AUR a adăugat că ar trebui ca o investigație jurnalistică sau o investigație parlamentară să aibă loc și să clarifice această situație anormală. „Cum este oare posibil ca această firmă să fie mereu numită în dosarele mari cu foarte mulți bani? Ce judecători sunt puși să se ocupe de dosarele acestea? De ce se fac că nu văd legea? Oare pentru că această firmă vine pe filiera Cluj?”

De asemenea, președintele AUR a solicitat, încă o dată, demisia conducerii ASF, o instituție inutilă, sub „supravegherea” căreia s-au prăbușit, unul după altul, lideri de piață. „ASF nu și-a făcut treaba! Ca de fiecare dată trebuie să fie cineva care ia apărarea românilor. Este datoria mea, ca lider al opoziției, să cer demisia acestor domni care au generat o criză uriașă”, a spus George Simion.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button