Internațional

Președintele Poloniei, apel la calm: A fost un incident izolat. Nu avem dovezi despre cine a lansat racheta

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a făcut apel la calm și la verificarea faptelor în primele declarații după incidentul de marți seara, când explozia unei rachete într-un sat aflat lângă granița cu Ucraina a ucis doi cetățeni polonezi.

El a spus că ”cel mai probabil” a fost vorba de o rachetă de fabricație rusească, așa cum anunțase mai devreme și Ministerul de Externe de la Varșovia, dar a adăugat că ”în acest moment, nu avem nicio dovadă concludentă cu privire la cine a lansat această rachetă”.

Reamintim că Ministerul Apărării din Rusia a dezmințit orice implicare în incident, calificând drept ”o provocare” informațiile inițiale publicate de presa americană și cea poloneză potrivit cărora explozia a fost produsă de o rachetă rusească.

Președintele Poloniei a spus că ”ceea ce s-a întâmplat a fost un incident izolat. Nu există indicii că vor mai fi și altele”, un semn că își dorește dezescaladarea situației extrem de tensionate.

„Zelensky m-a asigurat că a fost vorba de o rachetă lansată de pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat Andrzej Duda, care a subliniat că trebuie să acționăm cu prudență în această „situație dificilă”.

”Vreau să asigur pe toată lumea că acționăm cu calm, cu prudență, nu se iau decizii pripite. Soldații polonezi sunt aici, aliații noștri sunt alături de noi. Lucrăm, va fi o noapte lungă pentru noi”, a declarat președintele. ”Joe Biden a spus că SUA sunt alături de noi. Toate prevederile NATO și angajamentele aliate sunt în vigoare”, a mai spus Duda.

”Cel mai probabil a fost vorba de o rachetă de fabricație rusească. Acest lucru este în curs de investigare. NATO este în așteptare. Sper că această chestiune va fi clarificată în detaliu”, a mai spus Duda.

Președintele a spus că a vorbit cu lideri mondiali care l-au asigurat de sprijinul lor pentru Polonia.

Președintele și-a început discursul exprimându-și condoleanțele față de rudele victimelor exploziei de marți din satul Przewodów, aflat la 55 km de granița cu Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button