Internațional

Polonia, despre racheta lui Zelenski: „Un incident nefericit”

Președintele Andrzej Duda a calificat miercuri drept un „incident nefericit” căderea unei rachete la o fermă din Polonia situată la granița cu Ucraina. Potrivit șefului statului polonez, racheta „a fost lansată de Ucraina”, dar „nimic nu indică” faptul că ar fi fost vorba de „un atac intenționat”.

„Din informațiile pe care noi și aliații noștri le avem, a fost o rachetă S-300 fabricată de Uniunea Sovietică, o rachetă veche și nu există nicio dovadă că a fost lansată de partea rusă. Foarte probabil a fost lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei” împotriva unui proiectil rusesc, a spus președintele Poloniei.

Duda sugerează că acest „incident nefericit” nu s-ar fi produs dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina. „Ieri (marţi, n. red.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei”, a subliniat preşedintele polonez.

Potrivit primelor rezultate ale anchetei efectuate de Varșovia, „nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete”.

Polonia nu invocă deocamdată articolul IV al NATO

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat la rândul său că Varșovia „nu este nevoită” în acest moment să invoce articolul IV al NATO, prevăzut pentru situații de criză.

„Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”, se arată în acest articol.

Și totuși, „este un instrument pe care îl avem la îndemână”, a semnatal premierul polonez, apreciind că „toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button