Internațional

Pentagonul dă undă verde Ucrainei pentru atacuri în interiorul Rusiei 

Cunoscuta publicaţie The Times a raportat, citând surse ale Departamentului american al Apărării care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că SUA nu mai insistă ca Ucraina să nu efectueze atacuri, inclusiv atacuri cu drone, pe teritoriul rusesc.

Pentagonul a aprobat tacit atacurile cu rază lungă de acţiune ale Ucrainei asupra unor ţinte din interiorul Rusiei, după multiplele lovituri cu rachete ale preşedintelui Putin împotriva infrastructurii critice a Kievului.

Anterior, Pentagonul se temea că loviturile pe teritoriul rusesc ar putea duce la escaladarea conflictului: de exemplu, că Rusia ar putea folosi atunci arme nucleare sau ar putea riposta lovind ţări NATO. Dar acum agenţia şi-a schimbat părerea.

„Folosim în continuare aceleaşi calcule de escaladare, dar teama de escaladare s-a schimbat. Acum este diferită. Asta deoarece calculul războiului s-a schimbat ca urmare a suferinţei şi brutalităţii la care sunt supuşi ucrainenii din partea ruşilor”, notează sursa.

Decizia a venit după numeroasele atacuri şi bombardamente ruseşti asupra infrastructurii civile critice ucrainene şi a instalaţiilor energetice.

„Noi nu spunem Kievului ‘Nu-i loviţi pe ruşi’. Nu putem să le spunem ce să facă. Modul în care îşi folosesc armele depinde de ei, dar atunci când folosesc armele pe care le furnizăm, insistăm doar ca militarii ucraineni să respecte legile internaţionale ale războiului şi să se conformeze Convenţiilor de la Geneva”, subliniază sursa din interiorul Pentagonului, care susţine că Ucraina respectă aceste condiţii.

În acelaşi timp, SUA nu sprijină şi nu încurajează public loviturile pe teritoriul rusesc.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button