Republica Moldova

Republica Moldova cere țărilor UE 450 de milioane de euro în contextul crizei energetice

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, plănuiește să ceară 450 de milioane de euro țărilor UE, pe fondul „posibilității foarte reale” ca Gazprom să nu mai livreze gaze naturale Chișinăului. Potrivit premierului, suma de bani va fi cerută pe 21 noiembrie, în cadrul conferinței de susținere a Republicii Moldova, organizate în Franța. Declarațiile au fost făcute de Gavrilița în cadrul unui interviu pentru Politico.

„Cel mai rău scenariu este că are loc o deconectare completă”, a declarat Gavrilița, adăugând că acest lucru ar crea un „compromis între deconectările consumatorilor și întreruperile de curent, sau dacă ne putem permite să plătim acest preț”, a precizat prim-ministra.

„Nu vreau ca oamenii să subestimeze cât de mult o victimă colaterală a războiului din Ucraina este poporul moldovenesc”, a adăugat Gavrilița.

Potrivit acesteia, Republica Moldova este mai slabă decât țările europene.

„Observăm riscuri de securitate și anxietate crescute, observăm o pierdere a puterii de cumpărare și o pierdere a salariilor reale. Suntem loviți mai tare de aceleași probleme pe care le au țările europene, dar, în același timp, suntem mult mai slabi pentru a face față acestor probleme”, a declarat prim-ministra.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button