Politică

Mita pentru presă devine publică:  Toate contractele partidelor cu presa vor deveni publice, articolele trebuie marcate

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că se va schimba legea finanțării partidelor, iar toate contractele partidelor cu presa vor deveni publice. De asemenea, site-urile vor fi obligate să marcheze distinct articolele plătite de partide.

El a promis că va introduce aceste modificări în proiectul aflat deja în dezbatere publică. Proiectul AEP trebuie să fie aprobat de Guvern, iar apoi va merge în Parlament ca proiect legislativ. Parlamentarii vor avea ultimul cuvânt, dacă acceptă să crească transparența cheltuirii banilor publici.

Mitulețu-Buică spune că toate contractele partidelor vor fi publicate lunar pe site-ul AEP, iar site-urile vor fi obligate să marcheze distinct articolele care fac parte dintr-un contract cu un partid politic. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a declarat că proiectul inițial privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale a fost îmbunătățit, iar transparența va crește prin aceste raportări lunare.

Varianta dezbătută marți în prezența societății civile nu prevedea publicarea contractelor partidelor, lucru solicitat de ONG-uri precum Centrul pentru Inovare Publică și Expert Forum.

Europa Liberă a scris în mod constant despre secretomania care a însoțit contractele partidelor cu presa.

PNL și PSD au alocat în ultimii doi ani peste 28 de milioane de dolari pentru a-și promova imaginea în presă. PSD nu a dezvăluit vreodată unde au ajuns banii publici primiți de la bugetul de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button