EconomiePolitică

După doi ani de jaf și facturi umflate, regimul Iohanis a revenit la piața reglementată a energiei

După doi ani de jaf și facturi umflate, regimul Iohanis a revenit la piața reglementată a energiei. Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunțat vineri într-un briefing de presă că guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, revenirea la piața reglementată a energiei electrice.

Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025, a declarat Virgil Popescu. Termenul coincide cu finalul anului electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.

Ordonanța de urgență prevede că prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh, potrivit lui Virgil Popescu. Ministrul Energiei a mai spus că ”este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor companiilor, dezvoltarea de noi capacități. Vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27”.

”Mecanismul reglementează o parte din piața de energie. Face posibilă susținerea compensărilor de preț din OUG 119. Ne-am dovedit în Europa pionieri în a adopta o serie de măsuri ce au fost adoptate ulterior de alte state”, a spus și Marian Neacșu.

Este a doua încercare de reglementare de către guvern a unei piețe, după cea a lemnului de foc. Reglementarea unui preț maxim de vânzare a lemnului de foc a provocat o penurie de lemn, dat fiind că cei mai mulți producători au refuzat să mai vândă la un preț considerat prea mic.

Până în acest moment, reprezentanții sectorului de producție a energiei electrice nu au avut o poziție publică față de revenirea la piața reglementată. România a renunțat treptat la reglementarea pieței de energie, ca efect al integrării în piața unică a UE.

”E un sistem ingenios, e aplicat în Franța un sistem similar, doar că acolo vorbim doar de energia nucleară”, a mai spus vineri ministrul Virgil Popescu. ”Pentru 2023 estimăm că o treime din piața de energie se va găsi în acest sistem. Acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată durata de aplicare a acestui mecanism”, a mai spus el.

Cum va funcționa mecanismul de reglementare, controlat de guvern, potrivit unui comunicat al executivului:

Noua OUG va modifica OUG 27/2022 și OUG 119 / 2022.

Ordonanța înființează un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, menit să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică. Achizitor unic va fi Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale „OPCOM” S.A., iar prețul de vânzare va fi de 450 lei/MWh.

Mecanismul de achiziție centralizată se aplică producătorilor ale căror capacități de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW și furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Mecanismul de achiziție centralizată nu se aplică operatorilor economici, producători de energie electrică din surse regenerabile de energie, capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, precum și producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh. În același timp, achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică, care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, cu prețul de 450 lei/MWh.

Participanții la piață au obligația transmiterii la OPCOM și/sau Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A, după caz, a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM.

OPCOM organizează o procedura anuală de achiziție, în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate transmise de către ANRE, și câte o procedură de achiziție lunară, pentru suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate în cadrul procedurii anuale. Cantitățile de energie electrică anuale și lunare rezultate în urma mecanismului de achiziție centralizată constituie obligații ferme ale participanților la piață cărora li se aplică prevederile ordonanței.

Încălcarea mecanismului de achiziție centralizată se pedepsește cu amenzi de la 1 la 5% din cifra de afaceri.

Mecanismul de achiziție centralizată va fi instituit pe o perioadă de peste 2 ani, pe durata 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button