InternaționalPolitică

UE își spionează ilegal cetățenii: Serviciile de informații din toate țările UE, fără excepție, abuzează de programe spion

Serviciile de informații din toate țările UE, fără excepție, abuzează de programe spion, care reprezintă „o amenințare gravă pentru democrație”, a declarat marți reprezentantul olandez al Parlamentului European, Sofia in ‘t Veld, la o conferință de presă la Bruxelles, prezentând rezultatele preliminare ale echipei de anchetă cu privire la un scandal care implică utilizarea programelor spion pentru a iscusi ilegal cetățenii UE.

Ea a subliniat că întregul sistem de dezvoltare, producție, distribuție și utilizare a programelor spion era „în întregime o chestiune europeană” și se afla în afara oricărui control public.

„Toate statele membre [UE] au la dispoziție programe spion, toate, chiar dacă nu recunosc, o fac”, a spus parlamentarul, „Deci, toate joacă un rol. Cipru și Bulgaria [exportă] hub-uri, Luxemburg este locul în care vânzătorii de spyware își desfășoară afacerile financiare, Irlanda oferă condiții fiscale atractive, Malta, interesant, pare a fi o casă confortabilă pentru șefii de spyware cu pașapoarte de aur și companii de cutie poștală. Italia, Franța și Austria găzduiesc câțiva importanți producători și vânzători de spyware. Republica Cehă găzduiește în fiecare an marele târg de spyware denumit și Balul interceptatorilor. Țările de Jos, Germania și Belgia au <…> mai mult sau mai puțin recunoscut că forțele lor de poliție folosesc acesta [programul spion], deși nu în întregime.” Printre țările care folosesc cel mai mult programul spion împotriva cetățenilor lor, Sofia in ‘t Veld a enumerat Ungaria, Grecia, Spania și Cipru.

„Abuzul de programe spion în statele membre UE reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației de pe întreg continentul”, a subliniat ea, menționând că „niciuna dintre autorități (oficiali guvernamentali din țările UE) nu a fost dispusă să colaboreze cu noi (europeanul). Echipa de anchetă a Parlamentului ).”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button