PoliticăRepublica Moldova

Guvernul de la Chișinău pregătește eliminarea unui partid pro-rus

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, anunță că ar exista suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR”. Potrivit demnitarului, Legea supremă prevede expres că „partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”.

„Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul „ȘOR” a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun. Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”, a precizat el.

La fel, Litvinenco atrage atenția și asupra constatărilor autorităților din SUA, dar și materialelor ajunse în spațiul public, care „demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”.

„În sensul dat, am pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care vom solicita declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR”. Sesizarea va fi expediată la Guvern și sper că va fi aprobată la ședința de mâine a cabinetului de miniștri”, a mai adăugat el.

Ministrul menționează că la formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția: „Este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității”.

De menționat că pe numele mai multor reprezentanți ai Partidului „ȘOR”, dar și în privința formațiunii, în calitate de persoană juridică, a fost pornit un dosar penal pentru finanțarea ilegală a partidului.

Principalul figurant în acest dosar este vicepreședintele partidului, Marina Tauber, reținută la data de 21 iulie. Ea este bănuită de acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru primul semestrul al anului curent, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button