Internațional

VIDEO Crește tensiunea în Kosovo: o familie de sârbi a fost atacată cu un cocktail molotov de persoane necunoscute

Mai multe persoane necunoscute au aruncat un cocktail molotov în casa unei familii sârbe din Kosovo, informează Kosovo Online. Zoran Trajkovic, care se afla acasă cu familia în momentul atacului, a declarat că soția sa însărcinată și copilul său în vârstă de trei ani se temeau în mod deosebit în urma atacului. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat răniți, ci doar pagube materiale la casă.

După cum a relatat presa din Belgrad, familia sârbă fusese deja subiectul unor atacuri și provocări în trecut. În urmă cu câteva luni, pe gardul din curtea casei era o inscripție care lăuda UCK, Armata de Eliberare a Kosovo, care a luptat împotriva sârbilor în conflictul armat din 1998-1999, iar anterior Zoran Trajkovic fusese atacat și bătut de unii kosovari de etnie albaneză.

Condamnând atacul, directorul Biroului Guvernului sârb pentru Kosovo, Petar Petkovic, a declarat că acesta este consecința politicii de ură dusă de premierul kosovar Albin Kurti.

Context tensionat

Atacul are loc într-un context tensionat între Kosovo și Serbia.

Circa 10.000 de sârbi kosovari au protestat duminică în oraşul kosovar Mitrovica pentru a-şi revendica apartenenţa la Serbia şi a respinge autoritatea Pristinei, într-o nouă manifestare de tensiune în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo.

„Aici este Serbia” a fost principalul slogan al unui protest convocat de liderii sârbo-kosovari la care au participat circa 10.000 de oameni, potrivit agenţiei de ştiri sârbe Tanjung.

Se estimează că circa 150.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, regiune care şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008 şi este populată majoritar de etnici albanezi. Dintre aceştia, majoritatea etnicilor sârbi trăiesc în patru municipii din nordul Kosovo, unde se concentrează opoziţia sârbă la guvernul kosovar.

Liderii locali au distribuit drapele naţionale ale Serbiei pentru ca populaţia de această etnie să şi le arboreze la ferestrele locuinţelor.

Protestul are loc după ce sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să demisioneze din toate instituţiile de stat din acest teritoriu pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi.

La protestul de duminică, participanţii au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional prin impunerea plăcuţelor de înmatriculare oficiale ale Kosovo.

”Ajunge! Ajunge cu abuzurile, maltratările, opresiunea şi încălcarea drepturilor sârbilor din Kosovo”, a declarat la protest Goran Rakic, care a fost până recent ministru al comunităţilor regionale şi lider al Listei Serbia, principalul partid sârb din Kosovo care se bucură de sprijinul guvernului de la Belgrad.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button