Internațional

Jeffrey Sachs: Europa s-ar putea alege, în interiorul granițelor sale, cu un „nou Afganistan”

Europa s-ar putea alege, în interiorul granițelor sale, cu un ”nou Afganistan” în persoana Ucrainei, dacă nu își va schimba actuala poziție în privința Rusiei și nu va reveni la masa negocierilor, a declarat economistul american Jeffrey Sachs.

”Europa a fost campioană a diplomației. Acum însă ea adoptă doar linia americană: trebuie să-l învingem pe (președintele Rusiei, Vladimir) Putin! Noi nu negociem! Și așa mai departe. O asemenea abordare este foarte periculosă pentru Uniunea Europeană”, a declarat Sachs pentru postul de televiziune RTV, din Portugalia.

Economistul este de părere că o asemenea politică în privința Rusiei constituie principala greșeală. În opinia lui, conflictul ucrainean putea fi rezolvat dacă Statele Unite ar fi purtat negocieri, iar Bruxelles-ul ar fi acționat nu după agenda americană, ci după propria lui minte. Actualele acțiuni ale autorităților UE vor duce, după toate probabilitățile, la distrugerea Ucrainei, consideră Sachs.

”Înainte ca acest conflict să înceapă, am spus că, dacă SUA vor continua în același spirit, Ucraina se va transforma în următorul Afganistan. Pentru că noi am iubit atât de mult Afganistanul, încât l-am distrus. Este stilul american”, a concluzinat el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button