Știrile 60m.RO

Dan Tanasă atrage atenția asupra unui proiect de lege ce reglementează construirea de noi parcuri eoliene offshore/ Ministerul Energiei favorizează marii investitori

Deputatul AUR Dan Tanasă trage un semnal de alarmă referitor la un proiect de lege ce reglementează construirea de noi parcuri eoliene offshore, inițiat de patru deputați (USR, UDMR, PSD și PNL), ce ar favoriza marii investitori. Conform legii propuse, terenurile necesare explorării, construirii de facilități și de exploatare ar urma să facă obiectul unor licențe, acordate, fără licitație, de către Ministerul Energiei. Tanasă avertizează că sunt interese mari la mijloc, anumite dispoziții încalcă inclusiv dreptul la proprietate publică sau privată. Deputatul a înaintat o sesizare către premierul Nicolae Ciucă pe această temă.

„Inițiativa legislativă setează cadrul general pentru potențialii investitori în energie eoliană offshore la marea Neagră, producția potențială de energie electrică pentru capacitățile eoliene offshore fiind de aproximativ 239 de milioane de MWh”, se arată în expunerea de motive a legii.

Potrivit informațiilor, firmele care vor primi licențele vor avea drept de acces și de servitute asupra clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea publică sau privată a statului, putând cumpăra, închiria sau chiar expropria proprietățile private ale persoanelor fizice și juridice, putându-le ocupa chiar și fără plata prealabilă a unor indemnizații sau despăgubiri către proprietarii de drept. Proprietarii ar urma să fie siliți să se conformeze în termen de 10 zile de la primirea notificării.

Această lege a ajuns, în data de 10 octombrie, la vot, în Senat, cu raport de respingere înaintat de Comisia pentru Energie, din cei 117 senatori prezenți, 84 au votat pentru adoptarea raportului de respingere, 20 (toți de la USR), pentru adoptarea legii, iar 13 s-au abținut de la vot.

Dan Tanasă precizează că, la 3 luni după elaborarea proiectului de lege, a fost prezentat un punct de vedere negativ al Guvernului.

Ne punem pe bună dreptate întrebarea dacă acest act normativ a fost transmis de la Ministerul Energiei sau de la companii interesate în domeniu! Dacă are o importanță națională impunerea acestui proiect de lege, atunci de ce după 3 luni de la elaborarea acestuia a fost prezentat un punct de vedere negativ al Guvernului? Ce interese sunt la mijloc? Ca și în cazul Ordonanțelor de Urgență referitoare la compensarea facturilor de energie prezentate de Guvern în ultimul an, acestea au fost publicate în Monitorul Oficial, au intrat în vigoare și imediat după aceea v-ați răzgândit considerând că trebuie modificate!”, a punctat deputatul AUR.

În acest context, Dan Tanasă a solicitat premierului Nicolae Ciucă să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Licența de producere a energiei electrice ar urma să dea dreptul titularului de licență să exploateze energia eoliană primară și să producă energie electrică, dar de ce faceți o diferență între prosumatori care nu primesc dreptul de a furniza în sistemul energetic energie electrică și marii investitori în parcuri eoliene?
  2. De ce nu faceți publice cheltuielile pe care România le va face prin Fondul de Modernizare, respectiv 12 miliarde de euro alocați țării noastre până în 2030?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button