Știrile 60m.RO

Elevii primesc bursele școlare cu întârziere. Rodica Boancă (AUR): Performanța în sistemul național de educație nu mai este de mult o prioritate pentru guvernanții români

Performanța nu este încurajată în România în niciun domeniu, iar acest lucru se întâmplă de mai bine de trei decenii. Educația este permanent subfinanțată, iar proiectele și strategiile rămân doar pe hârtie, așa cum reiese și din eșecul înregistrat în cazul proiectului „România educată”. Anul acesta elevii din toată țară și-au primit bursele școlare cu întârziere – există localități unde aceste stimulente nu s-au mai acordat din luna mai, deși fonduri există. Senatoarea AUR Rodica Boancă a sesizat Ministerul Educației și a cerut explicații pentru aceste întârzieri.

Ministerul Educaţiei a anunțat săptămâna trecută că există întârzieri privind plata burselor şcolare, cu toate că banii necesari au fost transferați în conturile trezoreriilor locale. Potrivit informațiilor apărute în presă, toți inspectorii generali și contabilii-șefi au fost convocați, pe 26 octombrie, în regim de videoconferință, pentru a analiza situația plății burselor elevilor.

Rodica Boancă a criticat dur coaliția PNL-PSD-UDMR pentru modul în care tratează problemele ce țin de educație:

„Performanța în sistemul național de educație nu mai este de mult o prioritate pentru guvernanții români. Acest lucru denotă inclusiv din cuantumul mic al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. Cu toate că sumele alocate lunar pentru elevi și studenți sunt mai mult simbolice, și acestea sunt acordate cu întârziere”.

Senatoarea AUR susține că în anumite localități, cum este cazul comunei ialomițene Munteni- Buzău, unde bursele nu s-au mai acordat din luna mai a anului curent. În acest timp, responsabilitatea acordării sumelor aferente burselor este pasată între Ministerul Educației și Ministerul de Finanțe.

Rodica Boancă a solicitat celor două ministere să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. La nivelul celor două ministere, este cunoscută problema legată de întârzierile la plata burselor de performanță, merit, studiu și ajutor social?
  2. Ce măsuri rapide aveți în vedere să luați pentru a remedia aceste situații semnalate?
  3. Care este traseul banilor necesari acordării burselor de performanță, merit, studiu și ajutor social?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button